Актуално

След Брекзит: Българите със статут на постоянно пребиваващи на Острова

Не смятам, че ще наложим визи на най-близките ни приятели в Европа, заяви Н.Пр. Ема Хопкинс в Пловдив

Великобритания изчаква ЕС да се съгласи с това предложение

Таня Грозданова

Правителството на Великобритания планира да не въвежда визи за най-близките си 27 приятели в семейството на Европейската общност, след Брекзит. Това стана ясно днес от изказване в Пловдив на Нейно Превъзходителство г-жа  Ема Хопкинс – британският посланик в България. По думите ѝ, Лондон планира да даде статут на постоянно пребиваващи на българите, които вече живеят и работят във Великобритания.

Посланик Ема Хопкинс посети Пловдив, за да присъства на Годишната британска възпоменателна церемония в памет на всички военнослужещи и цивилни, загубили живота си в служба за родината, която се провежда на английските гробища в Централния траурен парк. 

"Искаме да кажем на българите, че бихме искали да останат. Ценим хората, които идват да учат във Великобритания. Ценим хората, които допринасят за икономиката на Великобритания. Целта ни е, когато един българин получи статут на постоянен гражданин, то той да го притежава завинаги, дори и ако в един момент се върне в България,“ обясни Ема Хопкинс в отговор на журналистически въпрос.  

Британското правителство изчаква ЕС да каже дали се съгласява с това предложение, което да важи след Бракзит – от март 2019-а. Н.Пр. изрази надежда, че това ще се случи и добави, че ще има двегодишен преходен период.

„И след това ние винаги ще имаме нужда от хора емигранти от Европа, но ще трябва да решим, кои сектори са най-важни за нас и къде имаме нужда от тях.“  

Тя категорично заяви, че на бъдещите български студенти на Острова визи няма да са нужни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина