Актуално

Проект от Пловдив е победител в третото издание на VIVACOM Регионален грант

Детска оздравителница“ ще се осъществява от Фондация Национален алианс за работа с доброволци

Проект от Пловдив успя да спечели сърцата на журито в грантовата програма  VIVACOM регионален грант. „Детска оздравителница“ ще се осъществява от Фондация Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив. В нея обучени младежи доброволци ще посещават регулярно деца – пациенти на 3 лечебни заведения на 3 малки общини в област Пловдив. Чрез игри и творчески дейности доброволците ще оказват емоционална подкрепа на болните децата.

Този проект бе един от 13-те проекта, отличени по социалната програма, осъществявана в партньорство с Български център за нестопанско право. С нея VIVACOM подпомага развитието на регионите в България и стимулира участието на местните общности, като предоставя грантово финансиране на граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини от цялата страна, за да осъществят проекти на местно ниво. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

Общата сума, отпусната за реализацията на проектите в третото издание, е 60 000 лв., а максималният грант за проект е 5000 лв. Освен финалистите, тази година още два проекта, кандидатствали за подкрепа в програмата, получиха специални награди извън първоначално обявения бюджет.

В третото издание на конкурса кандидатстваха 329 проекта на граждански организации от 27 области в страната, като 59 от тях са посветени на общности в села. Над 200 от проектите са на юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, 80 на читалища, а 26 от училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Най-много бяха предложенията от областите София град, Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Хасково и Стара Загора.

В журито, оценило проектите, бяха Мария Чернева (журналист, БНТ), Ива Дойчинова (радио журналист), Жаклин Вагенщайн (създател на кино-литературния фестивал Синелибри и управляващ директор на издателство „Колибри“), Иван Кънчев (един от създателите на Сдружение „Българска история“), и Надя Шабани (директор, Български център за нестопанско право). Три са основните критерия, по които те са определили победителите в надпреварата за грантовете: общодостъпна полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност от хора, въвличане на местната общност и новаторство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина