Актуално

Православната църква почита паметта на Света мъченица Татяна Римска

Почитана е и от православни, и от католици

Името Татяна (Таня) е силно разпространено в България и Русия. Произходът на името е римски – от фамилията Тatianus и вероятно означава "устроителка".

Света Татяна произлиза от богато семейство, живеещо в духа на християнските норми. Тя била родена през 226 година. Нейният баща бил три пъти прeфект на Рим. В периода, когато е живяла, вместо малолетния Александър Север управлявали наместници, които били противници на християнството. Възпитана в духа на христянското милосърдие, Татяна се отказала от светския живот и се отдала изцяло на молитви.

Младата Татяна била заведена в храма на Аполон, с цел да се откаже от вярата си. Когато тя отказала, била подложена на жестоки мъчения – очите й били избодени, а тялото й рязано на парчета. След всяко мъчение раните на Татяна тайнствено заздравявали. Единственото, за което се молела Татяна, било Бог да се докосне до сърцата на мъчителите й. Молитвите й били чути. Осмината слуги, които я измъчвали, не само прекратили мъченията, но и я помолили за прошка и приели християнството.

Света Татяна е считана за покровителка на студентите и в Русия нейният празник, наречен Татянин ден, 12 януари (25 януари стар стил), се отбелязва като ден на руските студенти.

Хората с имена Татяна, Таня, Тана, Танка, Таньо, Танислав, Танислава празнуват имен ден на 12-ти януари.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина