Актуално

Повишено търсене на парцели за промишлено строителство в Пловдив

Цените на имотите да изпреварват пазарните нива, отчитат брокери

Има няколко по-значителни сделки от началото на годината

Първото  шестмесечие  на 2017 г.  в района е доста динамично в търсенето за покупки на проекти и парцели с предназначение за индустриално строителство, според представителя за региона на Пловдив на платформата bgsklad Атанас Ласков. Предлаганите промишлени и складови помещения са от 200 до над 4000 кв. м.

Има няколко по-значителни сделки в този сегмент, които показват увереност и спокойствие сред предприемачи и инвеститори. Повишено е търсенето на парцели, но отново  се наблюдава явлението цените на имотите да изпреварват пазарните нива.

При наемите е константно търсенето на малки помещения от 150 до 300 кв.м.

Наблюдава по-значителен интерес, както от производители, така и от логистични компании. Предлагането е основно на стари, амортизирани физически и морално бази. Това, което търсят инвеститорите – съвременни, модерни сгради почти липсва.

Според Мария Попова, регионален представител за Пазарджик, интересът към  промишления сектор, търговски бази, складове и предприятия както за наем, така и за покупка е слабо активен. Близостта на Пазарджик до икономическа зона Пловдив е определяща за слабия интерес към града от страна на стратегически инвеститори. Пазарът на складове и индустриални площи се движи от местни и регионални средни и малки фирми, предимно в сферата на търговията и услугите. 

От анализа става ясно, че продължава търсенето на нови, модерни складови площи и индустриални имоти. В Пловдив предлаганите обекти са основно в индустриална зона Север и в Тракия. Единици са предлаганите имоти в други части на града или почти липсват.

Анализаторите твърдят, че инвеститорите, които се оглеждат за покупка на терени за логистични и производствени площи все още не могат да „преглътнат“ факта, че на базата на цени на земя и на новото строителство, ще имат възвращаемост от порядъка на 9 – 11 години. Търсят се обаче проекти с възвращаемост до 7 години.

Очертава се по-добро бъдеще на модела built-to-suit (строителство по мярка) в следващите няколко години. Този модел е много подходящ както за покупка, така и за наемане на площи, необходими за определен вид бизнес. Инвеститорът прави точно задание с параметрите на сградите, необходимата инфраструктура и инсталации. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина