Актуално

По време на Българското председателство ще се приеме механизъм за парламентарен контрол на Европол

Представители на всички национални парламенти от ЕС обсъждат у нас как Европа може да противодейства на кибератаките

На 18 и 19 март 2018 година, когато в София ще се съберат представители на всички национални парламенти от Европейския съюз и представители от Европейската комисия, освен приемането на механизма за парламентарен контрол на Европол, ще говорим точно за дигитализацията, за сигурността и за това как можем да противодействаме на кибератаките в Европа и целия свят. Това заяви в Пловдив председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той присъства на откриването на „Есенен колоквиум за дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация в Пловдив“, организиран съвместно с женската структура на партията и фондация "Конрад Аденауер". Вече има потвърждение от еврокомисар Мария Габриел и еврокомисар Кинг, който отговаря за киберсигурността, че ще присъстват на този форум в България.

По думите му, България изпълнява ангажиментите си в тази посока и ще може да се справи с това предизвикателство.

Цветанов коментира, че е много важно да се говори за Западните Балкани като част от  свързаността на тема сигурност. Той припомни, че като министър на вътрешните работи през 2010-2011 година е стартирал важна инициатива за Международна академия за разследване на киберпрестъпност. По думите му, това вече е практика и можем да ползваме най-добрия опит на нашите евроатлантически партньори. „На базата на тази свързаност можем да изградим една защитена платформа. В тази посока сме водили разговори с представителите както на специалните служби, така също с ЕК в лицето на еврокомисарите Габриел и Кинг да се търси възможност за допълнителен бюджет. Този бюджет трябва да гарантира стандарта за преноса на база данни, защото знаем, че чувствителната информация, която се обменя между държавите-членки е много важно да бъде защитена", обясни Цветан Цветанов.

На въпрос на Под тепето „Това означава ли, че ще бъде увеличен численият състав на МВР, който отговаря за компютръни престъпления“, Цветанов заяви, че това е направено още през 2012-а година. Според информацията, с която разполагаме обаче от тогава до сега в цялата Пловдивска област за този вид престъпления отговаря само един служител на ОД на МВР, а на територията на цялата страна са около 20 на брой.

Форумът в хотел „Имеприал“ продължава и във вторник. Очаква се днес кметът Иван Тотев да представи напредъка на Пловдив по подготовката на Европейска столица на културата през 2019-а. В панела на тема „Опазването на културно – историческото наследство“ ще вземе участие и министърът на културата Боил Банов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина