Актуално

Пловдив предаде домакинството на следващия град, в който ще се проведе световния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial

На специална церемония днес в рамките на провеждащия се международен конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, на който Пловдив е домакин бе извършено предаването на символната чаша на следващия град, който през 2019 година ще посрещне следващото издание на престижния конкурс.

Домакинството от името на Пловдив предаде заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков. Прие го кметът на град Лвианг г-н Уанг Ливей (Wang Liwei) от китайската провинция Шанкси, който предвожда и официалната делегация на Народното правителство на градовете Лвианг и Фенян (Lvliang и Fen yang City) от китайската провинция Шанкси, пристигнали в Пловдив специално за конкурса и с мисията да приемат високата чест.

Освен символната чаша, заместник-кметът Александър Държиков връчи на кмета на Лвианг и плакет от името на Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев със символа на „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“.

Събитието се състоя в залата, в която се провеждат дегустациите, в присъствието на всички международни експерти и официални гости. По традиция, преди приемането на домакинството бе излъчен кратък промоционален филм за новия град – домакин, а кметът г-н Уанг Ливей произнесе тържествено 10-минутно слово.

В края участниците в церемонията по предаването си направиха снимка за спомен, заедно и с организаторите г-н Бодуа Аво, Председател на Concours Mondial de Bruxelles и създател на Spirits Selection, г-н Тиери Хейнс, Директор на Spirits Selection и г-жа Меглена Михова, „Пробежекс“ – представител на Spirits Selection и Concours Mondial в България. Вчера в късния следобед, китайската делегация посети община Пловдив, където се срещна с двамата заместник-кметове Розалин Петков и инж. Александър Държиков. Лвианг е 2-ия по икономически показатели град с вековна история и 4 милионно население, на територията на който се намира планината Хуа Шанг – един от символите на китайската цивилизация, както и една от основните бази за производство на световната марка „Фенцзю“ – четвъртата най-известна марка китайски алкохол в света. Статистиката сочи, че годишно в света се произвеждат 24 милиарда литра алкохол, като 1/3 от него – в Китай.

Днес международното жури и делегациите ще посетят забележителности в Стария град. Денят ще приключи с концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ на Античния театър с вход свободен за пловдивчани и гости на града и галавечеря в Стария Пловдив.

За международните съдии, които искат да научат повече за България, е предвидена допълнителна програма в следващите 2 дни в централната и източната част на страната ни. Те ще посетят производствените бази на български фирми, Долината на тракийските владетели (Казанлъшката гробница) и Долината на розите, както и дестилерията „Дамасцена“, където експертите ще видят как се прави българско розово масло.

Spirits Selection 2018 се организира с подкрепата на Министерството на икономиката и Община Пловдив. Той е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на отличените напитки. Представителят на Конкурса в България е „Пробежекс“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина