Актуално

Митрополит Николай заговори за смирение, за свои слабости и грешки навръх Никулден (ГАЛЕРИЯ)

Владиката отслужи празнична литургия с абокат на лявата ръка, призова миряните да се молят за „Грешния раб Николай”

Симеон Сакскобургготски чете молитва по време на службата

Особено слово произнесе навръх имения си ден митрополит Николай. Може би за първи път владиката заговори за собствените си слабости и грешки, и призова миряните да се молят за него. Те останаха изненадани и притеснени от днешната празнична литургия в новия храм в Западен – „Св. Николай”, тъй като Николай водеше службата с абокат на лявата ръка.

Защо първият човек в пловдивската епархия е бил на системи, не се разбра. От началото на службата обаче отвън го чакаше личният му лекар, а това още повече обезпокои дошлите на празника вярващи.

Преди да произнесе словото си, Николай получи поздравления от името на цялата епархия от епископ Арсений. „Красиви слова, но моите слабости и грешки премълча,“ обърна се Николай към Арсений.

„Когато трябва да отвърна на този поздрав няма как да не видя моите слабости. Моите недостатъци. Моите немощи, които божията сила лекува. Не мога, защото знам, че Бог вижда и в тайните на човешкото сърце. Не мога да не ви призова днес да се молите за мен,“ обърна се към всички в храма Николай. И даде за пример смирението, което основно е притежавал Свети Николай. Без смирение няма покаяние. Не може да плаче за греховете този, който не се е смирил. И когато е заслепен от гордостта. Без смирение човек не може да бъде кротък, а горделивият човек е раздразнителен, той е избухлив. Горделивият гладува и жадува само за това всички да считат за правда неговите собствени възгледи. Без смирение не можеш да бъдеш милостив. Без смирение не можеш да имаш чисто сърце. А гордостта води към грехове и пороци. Гордостта не само не съдейства на мира, но тя е източник на злоба, на вражда, на всякакъв смут между хората. Имаме пример на смирение, особено аз, който носи святото име на Св. Николай Чудотворец. Именно той е този пример. Затова всякога се обръщайте с молитва към този велик Божи угодник Св. Николай, каза още в словото си митрополитът. Като чуете името ми, молете се за мен. Кажете „Господи, помилуй грешния раб Николай. Да ми даде крепкост, да вървя гордо заедно с вас, за да достигнем заветната цел на нашия живот- вечно спасение, обърна се към миряните именникът.

За празника в Пловдив дойде и Симеон Сакскобургготски, който дори чете молитва на български език без да ползва очила. „Ваше величество, за мен е огромна чест да ви приветствам тук. Малко са ония достойни човеци, които са записали имената в историята на светата църквата. Вие сте един от тях. Вашето име е записано не само в историята на родната ни църква и светото православие, вярвам, че името ви е записано и в книгата на живота.“ Симеон бе придружен от най-малкия си син Константин-Асен Видински.

На тържествената литургия присъстваха и получиха устна благодарност от именика за това: председателят на Об С – Пловдив Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров, бригаден генерал Явор Матеев, който владиката поздрави специално за вчерашния му рожден ден, както и директорът на ОД на МВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков и ктиторът на храма – бизнесменът Кирил Василев. Под купола бе и бизнесменът Красимир Линкин, който се отчете и със специален дар за именика. Той явно е в групата на новите бизнес приятели на митрополията.

Дядо Николай получи още десетки букети с червени рози, икона на светеца и разпятие. 

Излизайки от службата, той получи поздравления от миряните и целуна ръката на малко момченце.

След архиерейска света литургия в двора на храма бе раздаден курбан – печена риба.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Крадливият „митрополит Николай заговори за смирение, за свои слабости и грешки навръх Никулден“ = десетилетия Съюзът на Архитектите удържаше половината от всеки хонорар за да изгради ПАЛАТИ за Междунар. Академия за Архитектура на свлачище/манастир/затвор/лудница/свинарник, но… КРИВОсъдие на КРИВОславие око не вади. А на ПОДПИСКАТА от 1500 загрижени верующи отговор от синода няма, от умрял писмо…

  2. За „раба“ някои от КЛЕПТОкрацията му (и горките служебно задължени от местното ПолитБюро) може и да се молят, но читавите ПРАВОславни, които не му стъпват в осквернената Св. Марина не са му ПОСЛЕДОВАТЕЛИ. Виж се в огледалото, Николай (защо няма МОНАШЕСКО име тоя?) ето те: „Горделивият гладува и жадува само за това всички да считат за правда неговите собствени възгледи.“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина