Актуално

Министерство на туризма с фокус към Пловдив

На всички международни прояви стои логото на „Пловдив 2019“, увери министър Ангелкова

Дефиле на младото вино влиза в национален сайт на фестивалите

Повече от 790 000 нощувки са регистрирани в Пловдивска област за девет месеца от началото на годината, според данни от статистиката, обхващаща  местата за настаняване с над 10 легла. Явно са много повече, тъй като не се отчитат нощувките в места за настаняване с под 10 легла, съобщи министърът на туризма днес в Пловдив. Николина Ангелкова бе гост на откриването на фестивала „Дефиле на младото вино“.  

По думите ѝ това събитие е пример за 4-сезонен туризъм. „Ние имаме максимално голям фокус към Пловдив,“ каза министър Ангелкова. Тя напомни, че градът е включен в културно-историческите дестинации, разработени през миналата година, като част от маршрутите  „Българска архитектура и занаятчийство“. Към момента във ведомството са разработени 12 винено-кулинарни маршрути и Пловдив е с основен фокус в маршрута „Западна Тракия“.

„Също така сме разработили и специална инвестиционна карта на възможностите за инвестиции в сектора и Пловдив също участва в този проект. Продължаваме да надграждаме онлайн регистъра на туристическите атракции с този на фестивалите и това събитие – Дефиле на младото вино, също ще бъде включено там.

България се представя все по-успешно на световната карта на винопроизводителите и печели многобройни международни награди, допълни министър Ангелкова. В началото на годината България е поставена на второ място сред 10-те най-добри дестинации за винен туризъм в света. Класацията е на „Wine Enthusiast“- едно от двете най-престижни американски списания за вино и гурме култура.

По данни на МТ приходите в сектор туризъм растат с 4 % само от нощувки. Най-голямо увеличение се отчита в постъпленията от нощувки на чужденци, те преминават 15 млн. лв., като нарастват с 8,1 на сто. Близо 1/3 от туристите, посетили Пловдив през първите 9 месеца на 2017 г., са чужденци, това е ръст с 14 на сто, в сравнение със същия период година по-рано. „Над 35 млн, които влизат изцяло в бюджета на града и могат да се разходват за различни други дейности, които подпомагат туризма,“ заключи министър Ангелкова.  

Тази година посетителите на Дефилето на младото вино ще могат да дегустират близо 250 вида вина, представени от 36 български изби, а гостите ще имат възможност да опитат и различни кулинарни изкушения, сред които и биопродукти. Ежегодният фестивал този ноември е разположен в 15 знакови къщи в Стария град. Организаторите  са подготвили интересна и богата културна програма, включваща разнообразни изпълнения в различни жанрове.  

Галерия от Дионсиевото шествие може да видите в Капана.бг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина