Актуално

Лицензът за охрана на урбанизирана територия ще струва на една фирма 500 лв

За частните охранители ще е по-евтино да пазят цяло село, отколкото отделни хора

На частните охранители ще е по-евтино да пазят цяло село, отколкото отделни хора. Това се вижда от предложената от МВР промяна в тарифа номер 4 за таксите, които ведомството събира по Закона за държавните такси, публикувана на сайта на портала за обществени консултации. Лицензът за охрана на урбанизирана територия ще струва на една фирма 500 лв., ако разрешението е за една област, и 1000 лв., ако е за цялата страна. За сравнение – лиценз за лична охрана на физически лица ще получават фирмите, които дадат 6000 лв., ако се касае за цялата страна, а ако ще бъдат пазени хора само в определена област, таксата е 1600 лв.

Таксата се плаща еднократно – за получаване на лиценз, но след промените в Закона за частната охранителна дейност има много подводни камъни, обясниха от бизнеса за "Дневник".

"Лицензът се води уж безсрочен. Но заради всички тези безумни изисквания, които са заложени в закона, лицензът може да се отнеме много лесно. В закона освен това е заложено, че ако фирма е в процедура по отнемане на лиценз или отделен човек е бил съдружник във фирма, на която е отнет лицензът, не може да се кандидатства отново за лиценз. Третото е, че ако някой е осъждан за престъпление от общ характер, не може да бъде съдружник във фирма за частна охрана, дори да е бил реабилитиран", коментира за "Дневник" Татяна Иванова от Индустриален клъстер "Сигурност".

В предложените изменения на тарифата се казва, че размерите на таксите не са определени като разходоориентирани, защото с тях се осигуряват политики в областите на особено важни държавни или обществени интереси, каквито са опазването на живота и здравето на гражданите, както и охраната на имуществото им. "Това са конституционно 4 регламентирани права на гражданите и юридическите лица, чиято защита е от значение за националната сигурност и обществения ред в страната", се казва в проекта.

Къде ще отидат тогава тези пари, пита Иванова. "Те отиват в бюджета на МВР, но какво ще се прави с тях? Понеже им закриха полицейския СОТ, не могат да правят явна търговска дейност, а им се губят едни 25 млн. лв. на година и решиха да смъкват 9 кожи от бизнеса", коментира тя.

Иначе предлаганите промени предвиждат запазване на максимално дължимото за лиценз за всички видове частна охранителна дейност на територията на цялата страна, което е 23 хил. лв. В проекта е предвидено този размер да се запази независимо от обстоятелството, че видовете частна охранителна дейност са се увеличили от 5 вида в момента на 9 вида по новия Закон за частната охранителна дейност. Максималната стойност за лиценз за охрана в рамките на отделна област от страната е 6700 лв. "По този начин субектите, които са получили вече лиценз по действащия закон, в сравнение със субектите, които ще кандидатстват за издаване на лиценз по новия ЗЧОД, се поставят в равностойно положение", аргументират се вносителите на предложението.

Новите четири вида охрана са: сигнално-охранителна дейност; охрана на питейни и развлекателни заведения, дискотеки, игрални и компютърни зали; охрана на урбанизирани територии и охрана на селскостопанско имущество. За тях са предвидени еднакви цени – 500 лв. за лиценз на територията на отделна област и 1000 лв. за територията на цялата страна. Като единственото изключение е дължимата сума за лиценз за цялата страна при охрана на имущество, която е 1500 лв.

При някои от останалите пет вида охрана е предвидено увеличени на таксите, както е при лиценза за охрана на отделни хора, където увеличението е с 1000 лв. за разрешение за територията на цялата страна и се предлага да бъде 6000 лв. вместо досегашните 5000 лв. Увеличение с толкова има и при охраната на ценни пратки и товари. Намаление пък се предлага за лиценз за охрана на мероприятия, който става 3000 лв. от досегашните 5000 лв. за територията на цялата страна. За охрана на имущество се предвижда таксата да е 1500 лв. за цяла страна вместо досегашните 5000 лв.

Дубликат на който и да е лиценз ще струва 150 лева, също толкова ще е допълнението на лиценза.

Срокът за обществено обсъждане е намален на 14 дни. Вносителите аргументират съкращаването на срока с избягването на значими административни трудности за бизнеса и гражданите, както и поради невъзможността за издаване на лицензи за новите видове частна охранителна дейност след влизане в сила от края на март на новия закон.

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина