Актуално

КЗП забрани нелоялни практики на онлайн търговци

Случвало ли ви се е след направена и потвърдена от онлайн търговец покупка да се окаже, че стоката не е налична или може да бъде закупена на съответната цена само в комплект с друга, значително по-скъпа, стока? От Активни потребители отново съобщавата за подобен случай – потребител, на който е отказана продажба на монитор в промоция от сайта на търговската верига "Зора" ("ЗОРА – М.М.С.").

Оказва се, че клиентът е получил писмено потвърждение от търговеца, че поръчката е "успешно обработена и очаква транспортиране до посочения адрес за доставка", но 14 дни по-късно е информиран, че избраният продукт не може да му бъде доставен поради изчерпана наличност. След направена проверка от Комисията за защита на потребителите (КЗП) подобна практика на търговци с онлайн магазини е забранена. По този начин те подвеждат клиентите си за цените и наличностите на промоционални артикули.

Друг пример със забранена от КЗП нелоялна практика е на специализирания магазин за инструменти http://instrumentistart.com, който направил опит да продаде промоционална стока на по-висока от обявената на сайта цена. Четири дни след потвърджаване на поръчка на моторна коса с промоционална цена, търговецът изпраща е-мейл на клиента за промяна в цената с над 60 лв., и запитване дали ще закупи артикула при новите финансови условия.

Друга забранена практика от КЗП е схема на „АЛПИН ТЕХНО СПОРТ“ ЕООД, на сайта на които  е проведена промоционална кампания, при която борд автомати са предлагани на цена от 0,00 лв. В последствие обаче се оказва, че за да се възползва клиентът от тази цена, трябва борд автоматът да бъде закупен в комплект със сноуборд, за което условие реално не е бил уведомен предварително.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина