Актуално

Кръгла маса диксутира диалога между институциите и гражданите с увреждания в ПУ

Събитието е част от първия по рода си в България научно-изследователски проект на млади учени „Сензорна етнография на града“

Кръгла маса на тема „Институциите в “диалог” с граждани с увреждания” организира на 30 април Катедра „Етнология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет  „Паисий Хилендарски”. Събитието е с начален час 11:00 ч. и ще се проведе в зала „Компас“ в Ректората на ули. „Цар Асен“ №24.

Форумът ще повдигне дискусия относно достъпността и ролята на сетивата и сензорността във взаимодействието между институции и граждани със затруднения. Във фокуса на кръглата маса ще бъдат политиките, които се прилагат спрямо хора със зрителни затруднения и начините, по които сетивата могат да присъстват при работата с хора със зрителни затруднения. Една от важните цели на кръглата маса ще бъде обсъждане и формулиране на решения и предложения по темата. Ще бъдат представени за обсъждане различни артефакти, част от бъдеща сензорна изложба-инсталация, и добри примери за преодоляване на достъпността до градска среда на хора със затруднения.

Участници в кръглата маса ще бъдат експерти по културно наследство, експерти от Национален център за рехабилитация на слепи – Пловдив, представители на институции като ОИ „Старинен Пловдив“, Дирекция „Социално подпомагане“, представители на неправителствени организации, студенти и докторанти, граждани със затруднения и др.

Програмата на събитието включва откриване и представяне на проект на млади учени „Сензорна етнография на града“, дискусия на тема „Институции, сетива и артефакти“ и формулиране на решения, които ще бъдат взети по време на събитието.

Кръглата маса е част от първи по рода си в България научно-изследователски проект на млади учени „Сензорна етнография на града“ с международно партньорство, финансиран от отдел „Научна и приложна дейност“ към ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител доц. д-р Меглена Златкова и членове на екипа д-р Надя Танева, д-р Анелия Авджиева и докторантите Мария Славчева, Петя Петрова и Светослава Манчева.

Проектът изследва как сетивата и сензорността се използват в отношенията между институциите и хората със затруднения. Очаквани резултати са подробна информация за работата на институциите с хора със зрителни затруднения и възможни предложения за подобряване на комуникацията между тях. Проектът се осъществява в партньорство с университет Лион 2, Франция, и Национален център за рехабилитация на слепи – Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина