Актуално

Кметът Тотев се срещна с депутати от Швейцарския парламент

Мотото „Заедно“, избрано за проекта „Европейска столица на културата – 2019“ е перфектното, тъй като Пловдив е известен с разнообразието си от общности, смятат швейцарските политици

Николай Чунчуков ги запозна с резултатите от проект в „Столипиново“

Какви са предизвикателствата пред Пловдив като Европейска столица на културата и как градът се развива през последните години обсъдиха по време на среща кметът на Пловдив Иван Тотев и народни представители от парламента на Швейцария. Те са на посещение в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз, както и за да се запознаят с напредъка на проекта по Българо-швейцарската програма за сътрудничество за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване.

Швейцарските депутати заявиха своята подкрепа по отношение на политиката на България към ЕС и интеграцията на ромите и другите уязвими групи.

По думите им мотото „Заедно“ е перфектното, което е избрано за проекта Европейска столица на културата – 2019, тъй като Пловдив е известен с разнообразието си от общности.

„Приветствам Ви с добре дошли в Пловдив и с признание за добре свършената до момента работа по отношение на реализацията на съвместни проекти за интеграция на малцинствата и дуалното обучение“, сподели кметът Иван Тотев.

„Стремим се помагаме на различни уязвими групи със специфични потребности, хора с увреждания или самотни хора“, заяви заместник-кметът Георги Титюков и уточни, че на финална фаза е здравният център, който се строи по българо-швейцарската програма, а образователният ще бъде готов за новата учебна година.

В края на разговорите кметът Иван Тотев отправи покана швейцарските депутати да посетят и догодина Пловдив, когато ще бъде Европейска столица на културата и когато ще има много събития и фестивали. Той съобщи, че градът под тепетата се радва на голям туристически интерес и броят на нощувките се увеличава двойно всяка година.

Членовете на швейцарския парламент посетиха днес и пловдивския квартал Столипиново, за да се запознаят с интегрирания проект за социално приобщаване на ромите и други уязвими групи, който се реализира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Те бяха посрещнати от кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков, заместника му Милка Тодорова – Добрикова и представители на екипа по проекта.

„Гостите останаха впечатлени от напредъка на дейностите, които се извършват. Грубият строеж на здравния център в ДКЦ 6 вече приключи и в момента има довършителни работи“, съобщи кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков.  В центъра ще работят пет лекарски кабинета. Те ще бъдат съвременно оборудвани и ще бъдат достъпни за здравно неосигурени лица. Периодично ще се извършват и кампании със здравни медиатори с цел превенция.  По програмата  училищата „Кирил Нектариев“ и „Найден Геров“ ще се сдобият с физкултурен салон и обучителни зали.

В училище „Найден Геров“ представителите на парламента в Швейцария бяха запознати с резултатите, които дават извънкласните занимания по български език, художествени дейности и спорт. Главният експерт „Образование и култура“ в район „Източен“ Стефка Симеонова изтъкна и работата с родителите на децата, както и помощта на медиаторите.

Възпитаниците на детска градина „Лилия“, където по програмата бяха изградени две площадки за игра, впечатлиха гостите с талантливите си изпълнения. Те си направиха обща снимка с децата и обещаха да споделят видяното в швейцарския парламент.

Ръководителят на проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ от страна на Община Пловдив Седжан Моллабекир припомни, че стойността му е над един милион лева, а финансирането е от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина