Подтепето

новини

13 Юли, 2017

Година след опита за преврат Турция полага максимални усилия за правилен баланс между свободите и сигурността

Генералният Консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани откри фотоизложба по повод 15 юли – Денят за възпоменание на жертвите за демокрация

Дипломатът предупреди, че организацията, стояща зад метежа, не действа само на територията на южната ни съседка

Таня Грозданова

Генералният Консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани, който вече повече от 5 месеца заема този пост, покани на първа среща пловдивските медии. Поводът за това е годишнината от опита за преврат в южната ни съседка.

В новата история на Република Турция датата 15 юли е Денят за възпоменание на жертвите за демокрация.

„През нощта на 15 юли 2016-а г., турският народ предотврати опит за преврат, организиран от сподвижниците на възприемащия се „вселенски имам“ Фетхуллах Гюлен, който се внедри както в структурите на въоръжените сили, така и в други държавни институции. Това бе терористично нападение, чиито измерения нямат аналог в историята на Република Турция. През тази нощ 250 наши съграждани загубиха живота си, а над 2000 бяха ранени“ – припомни Ергани.

Една година след това все още се опитваме да преодолеем травмата от опита за унищожаване на страната ни, изтъкна той. По думите му 15 юли не е бил опит за преврат от конвенционален тип. „Всъщност още се затрудняваме да обясним на нашите европейски приятели същността на тази терористична организация,“ каза още генералният консул.

Хюсейин Ергани разказа подробно за проведените разследвания, начина на действие на ФЕТО, обявеното извънредно положение, жертвите на турския народ и даде информация за броя на арестуваните, временно задържаните, разследваните, затворените държавни структури, възстановените такива, както й върнатите на работа служители, за които е доказано, че нямат връзки с организацията.

„ФЕТО не действа само в Турция, а има желание да действа в световен мащаб. Представящата се за благотворителна образователна организация, има училища, медии и фирми в над 150 места по света и използва същите методи навсякъде,“ заяви Хюсейин Ергани.

От името на турската държава той обяви препоръка да се действа внимателно към дейността на тази организация.

На журналистически въпрос „през кои организации в България ФЕТО развива дейност“, Ергани отговори, че властите в Турция са споделили информация с българските държавни органи.

„България бе една от страните, които ни разбра най-добре след този опит за преврат и ние сме благодарни за това! Надяваме се тази подкрепа да продължи,“ изтъкна консулът.

„Приключилият мирен „Поход на справедливостта“, организиран от основната опозиционна партия в Турция, показва, че въпреки големия удар, демократичните ценности в Република Турция се уважават.“  Така генералният консул в Пловдив коментира милионния протест.

Хюсейин Ергани откри фотоизложба по повод 15 юли – Денят за възпоменание на жертвите за демокрация, която е разположена във фоайето на Резиденцията на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив на ул. „Филип Македонски“ №10. Изложбата показва документални кадри от нощта на метежа. На една от снимките се виждат пораженията, нанесени от бомба на сградата на парламента. Тази част от сградата няма да се ремонтира, съобщи Ергани, тя ще остане така.

Няма направени коментари
Още от рубриката "новини"

Подобни новини

11 Юли, 2018

От секретариата на ЧУ „Дружба“ в Пловдив обещаха да направят опит за коментар от ръководството, относно информацията, че са финансирани от организация близка до ФЕТО

 

На единствения обявен телефон за връзка секретарката на училището ни отговори на въпроса с въпрос: „Наистина ли е казано такова нещо“, после заяви, че не е оторизирана да разговаря с медии

Таня Грозданова

На телефона за контакти в частно училище „Дружба“ в Пловдив отговаря технически секретар. Дамата не каза името си, след като наш репортер ѝ се представи и помоли за коментар, относно информацията, изнесена днес на официален брифинг в Генералното консулство на Турция в града под тепетата, че организация близка до терористичната ФЕТО финансира училището.  

Припомняме, че Н.Пр. г-н Хюсейн Ергани - генерален консул на Република Турция в Пловдив, даде актуална информация за това докъде е стигнала борбата на южната ни съседка с метежниците от 15 юли 2016-а година ...

» повече
11 Юли, 2018

Организация близка до ФЕТО финансирала ЧУ „Дружба“

 

Органите на реда в България са уведомени от Република Турция за дейността на организацията, отговорна за опита за преврат от 15 юли 2016-а

Дипломати от съседната страна апелират към родителите и децата да бъдат много внимателни   

Таня Грозданова

За две частни училища и една медия в България има данни, че са свързани с организацията, отговорна за опита за преврат от 15 юли 2016-а в Турция - ФЕТО. Това стана ясно днес  по време на  брифинг на Н.Пр. Генералния консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейн Ергани. На работна закуска с медиите в Града на тепетата той  даде актуална информация за това докъде е стигнала борбата на южната ни съседка с метежниците.

Държавните и органите на реда в страната ни ...

» повече
14 Юли, 2017

Консулството на Турция до ден днешен няма реакция от Общината по проекта за реконструкция и поддръжка на Турските гробища

"Ние сме готови да помогнем за това, ако има такова разрешение от общината бихме могли да го свършим за добрия облик на града и то до 2019-а година,“ коментира пред Под тепето генералният консул Хюсейин Ергани

Таня Грозданова

Общинската администрация на Пловдив още не е реагирала на предложения преди години проект от дипломатическата мисия на южната съседка под тепетата, касаещ реконструкция и поддръжка на Турските гробища в траурния парк. Това стана ясно от отговор на журналистически въпрос на Под тепето по време на първата среща с медиите в Пловдив на новия Генералният Консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани. Припомняме, че неговият мандат започна на 1 февруари тази година.

Преди заминаването си предшественикът му Бирей Йълмазсой изрази съжаление ...

» повече