Актуално

Фонд за целеви субсидии може да помага на закъсалите болници

Търсят се 2-3 млн. лв. годишно за извънболнична помощ на здравно неосигурените пациенти, както и механизъм за плащането

Таня Грозданова

Правителството търси пътища за създаване на фонд за целеви субсидии, от който болниците да теглят безлихвени кредити или такива с минимална лихва, за да разплащат натрупаните задължения и да имат възможност на спокойствие да предоговорят неизгодните договори. Това стана ясно от изявление на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров в Пловдив. Той присътва на официалното откриване на единствения по рода си в България Университетският информационно-административен център към Медицинския университет в Града под тепетата, направен с инвестиция на ВУЗ-а от 3 241 692 лв.

Здравният министър коментира и медицинската помощ, която получават здравно неосигурените граждани. По думите му тя е в три направления: спешна, болнична и извънболнична. По отношение на болничната помощ и сега има разписан механизъм, който макар и леко тромав е добре работещ, заяви здравният министър.

Проблемът е прозорецът, в който не е предвидено заплащане медицинската грижа за здравно неосигурените пациенти в извънболничната помощ. „Поради тази причина със социалния министър Бисер Петков е воден разговор да се задели ресурс от 2-3 млн. лв. на годишна база за извънболнична помощ на здравно неосигурените пациенти,“ добави министър Петров. Предстои с предложението да бъде запознат финансовият министър.

Пред журналисти в Пловдив проф. Петров коментира затрудненото финансово положение на областните болници, като тези в градовете Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора и Бургас.

„Опитваме се да променим модела на управление, да икономисваме средства и да предоговаряме дългове и лихви.“

По думите му, на нарочна среща с министър-председателя Бойко Борисов, е коментирана възможността за създаване на фонд за целеви субсидии – място, от което болниците да теглят безлихвени кредити или такива с минимална лихва, за да разплащат натрупаните задължения и да предоговорят неизгодните договори.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина