Актуално

Единственият храм в Пловдив, който носи името на Свети Панталеймон, е в болница

Празнуват лекарите, акушерките и пътешествениците

По традиция с водосвет за здраве и благоденствие на лекарите, медицинския персонал, служителите и пациентите на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ ще бъде отбелязан денят на светеца, чието име носи здравното заведение в Пловдив.

Службата ще бъде отслужена във фоайето на общинската болница. За празника ще бъдат отличени дългогодишни служители на МБАЛ „Свети Пантелеймон“.

Българската църква почита паметта на Великомъченик Пантелеймон на 27 юли. Вярва се, че той е покровител на лекарите и акушерките.

Свети великомъченик Пантелеймон – закрилник на пътешествениците и по-малък брат на Свети Илия. Според народните представи Свети Пантелеймон също е покровител на летните бури, порои и наводнения. Затова често е наричан Воден Пантелей.

В българските поверия Свети великомъченик Пантелеймон се приема за закрилник на пътниците и се вярва, че пази от наводнения. Празникът на светеца, наричан Пантелей, Пантелей пътник, Панталей, Воден Панталей, а още и Църна Паталея, се почита за предпазване от всякакви болести и злини. Много параклиси и аязма, наречени на светеца, се намират в Родопите, Странджа и Сакар. Те се посещават на празника му, когато жените раздават пити в негова чест, за да няма градушки и бури.

На този ден прелетните птици се събират на ята и се подготвят за дълъг път към топли места. Оттук идва и названието на Пантелей Пътник. Денят се смята за тежък, лош, „хаталия“ и се тачи "за патило", "за лихо" (на лошо). Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, за да е здраво семейството им.

В миналото в Белоградчишко се е изпълнявало магическо извеждане на болестите шарка, чума и дифтерит от селото. Няколко циганки повеждали хората към "чужд топрак" и там закачали на дърво торба с прясна пита. Врачки и баячки не врачуват на празника, защото иначе светецът ще ги накаже. Смята се, че денят е подходящ за пътуване.

На този ден имен ден празнуват Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина