Актуално

Двама Пловдивчани в новия проект Български манифест за Европа

Време е да излезем от чакалнята, заявиха 30 експерти в различни сфери, заели се с платформата, която ще говори за демокрацията, за върховенството на закона и която ще оборва тезите, пускани от правителствената радиоточка

Лидерът на ДСБ под тепетата Йордан Иванов и общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков са първите двама от Пловдив, които се включени в новия проект Български манифест за Европа. Неговото начало бе поставено днес в столицата от 30 експерти в различни сфери. Тяхната основна задача, ще е да върнат "усещането за европейска посока", чрез редовни широки обществени дискусии за приоритетите и грешките на България и как тя, най-после след 10 години членство, да се превърне от пасивна в активна част от Европейския съюз.

Сред учредителите са: учени и университетски преподаватели, политици, журналисти и общественици, икономисти, адвокати, комуникационни и дигитални специалисти.

Както ви съобщихме по-рано, проектът е на "Да, България!", ДСБ/Нова Република, Зелените, ДЕОС и други организации, но не е политическа инициатива или коалиция, а експертна платформа, която "ще говори за демокрацията, за върховенството на закона и която ще оборва тезите, пускани от правителствената радиоточка". Това са думи на лидера на „Да, България!“ Христо Иванов.

"Тази платформа има една задача: да ни върне усещането за посока, за нашата европейска посока. Защото Европейският проект не е просто проект за това как България да се закачи за влака на ЕС, може би накрая. Европейският проект е проект, за който трябва да гарантираме, че ние ще бъде част от Европа не просто по география и традиция, а по стандарт на държавност, стандарт на върховенство на закона, стандарт на опазване на средата и ценностите, стандарт на живот. Тази посока ние губим и го виждаме ежедневно пред очите си", каза в речта си за представянето на "Български манифест за Европа" Христо Иванов, цитиран от Дневник.

"Трябва да излезем от страната, която е вечно в чакалнята, която е доволна да бъде в чакалнята и заради това, че е готова да бъде вечно в чакалнята я тупат по рамото. Не за друго, а защото българите заслужават повече и защото гарата, в чиято чакалня седим толкова кротко, я местят", каза още Христо Иванов. Чакалнята е например за Шенген или за еврозоната, обаче ЕС се променя с огромна скорост, и България трябва да се включи много активно в тази промяна, вместо да остане пасивна. "Това е ролята на тази платформа", обобщи той.

снимки: dnevnik

Българският манифест за Европа ще се пише от Александър Кьосев и Нели Огнянова, Велизар Шаламанов, Стоян Михалев, Иво Божков и Боян Юруков, Мартин Димитров, Радан Кънев, Цецка Бачкова и Юлиана Николова.

При представянето си, експертите също се обединиха около убеждението, че е време България да стане активен участник в решенията на Европейския съюз. Александър Кьосев коментира, че прословутата фраза на Алеко Константинов "Европейци сме, ама все не дотам", сега може да се превърне в предимството на българите. В момент, в който "уморена Европа" се променя бързо и търпи кризи, ние можем не само да взимаме от нея, а за пръв път и да й дадем нещо – реформаторска енергия и опит в справянето в трудни ситуации, подсказа Кьосев.

"Представяме ви умове, сърца, представяме ви енергия. За България. Тази платформа е отворена, към нея ще се присъединяват и други хора и вероятно ще получава подкрепа и от други организации.", каза той. Първата голяма дискусия с тяхно участие ще е следващия месец и ще е посветена на темата за българите зад граница.

В края на учредяването се разбра, че към проекта се присъединява и БЗНС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина