Актуално

Българинът купува все по-малко живи елхи

Продажбите на изкуствени елхи растат

Устойчива тенденция за ежегодно намаляване на дела на покупките на живи иглолистни дръвчета за Коледа, отчита за поредна година Националният статистически институт.

През тази година държавните горски предприятия бяха готови да предложат близо 50 000 коледни елхи, по данни на  Министерството на земеделието, храните и горите. 37 000 от дръвчетата бяха предвидени за отсичане, но за повече от половината това въобще не се наложи.

През 2014-а година в България са продадени над 33 хиляди елхи по Коледа, на следващата година са били малко над  29 000 броя, а през 2016-а едва около 17 500 живи дръвчета.  

Макар, че за повечето хора Коледа и Нова година не са същите без аромата на борова гора, продажбите на изкуствени елхи растат, за сметка на естествените. Годишно у нас  се продават около 240 000 изкуствени елхи. Това съобщава пред "Капитал" Йонко Земярски, съдружник в единствения български производител на този продукт – фирма "Грипс–ПВЦ" в Раковски. Припомняме, че същата фирма достави новата огромна 13-метрова елха на площада в Пловдив. По данни на компанията тя има около 60% пазарен дял. Останалите количества, които се продават в страната, са внос от Китай, Холандия и Белгия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина