Актуално

Българи искат да наложат нова световна класификация на видовете коктейли

На първото по рода си обучение за бармани в Пловдив, се присъединиха гости от Пазарджик и София

Как да стимулираме вкусовите рецептори? Как да възпитаме вкус към напитките у клиентите, а не да сме просто „наливачи“? Каква е разликата между кубчетата и буца лед и каква трябва да бъде консистенцията на един коктейл? Това бяха само част от темите засегнати в първия ден на специализираното обучение за бармани в града под тепетата, а при подобни разговори нямаше как да не се засегне и кулинарията, която се оказва по-близка до нощния занаят, отколкото сме предполагали. Негови инициатори са любезните домакини от бар „Грамофон“, които посрещнаха най-добрите в страната – представителите на Българската барманска гилдия.

Лекциите започнаха с 5-те вида рецептори, които имаме върху езика – тези за сладко, кисело, солено, горчиво и, разбира се, омами рецепторите, около които дълго време витаеха спорове съществуват или не. Омами рецепторите вече са доказани и всъщност омами това е онова нещо, което ни кара да искаме от една храна или питие още и още. То се съдържа в шоколада, чипсовете и има изключително високо съдържание в сушените домати.  

Оказа се изключително важно стимулирането на няколко вида вкусови рецептори и комбинирането на вкусове, като за пример всички гости на събитието бяха посрещнати с дегустация на леко алкохолен пунш. На бара в „Грамофон“ трима представители на барманския елит у нас приготвиха три различни коктейла, който бяха дегустирани и след това обсъдени от присъстващите. 

Оказва се, че момчетата от гилдията искат да създадат нова класификация на коктейлите, която да бъде достъпна и разбираема не само за професионалистите, но и за клиентите. Причината за това са настоящите такива, с които дори най-опитните бармани изпитват затруднения. За целта, Драго, който е барман в столичното заведение „Спутник“ призова всички да се включат в това начинание, като то има абсолютен потенциал да се наложи като световна класификация. А Драго дава добри идеи и това е доказано вече на световно ниво. Преди време той изпадна в спор с един от най-добрите американски бармани как е по-подходящо да се шейкне един коктейл, при което нашенецът определено дал по-добра алтернатива от американската. Това е добър пример на българските му колеги да не се страхуват и да експериментират, да дават идеи. Оказва се също, че повечето подобни предложения се правят от млади бармани, които нямат кой знае какъв опит в областта и все още се учат.

Другите двама специалисти в областта са Димитър и Иван от столичния бар “By the way”, като Димитър е националният ни шампион и доказан най-добър барман у нас за 2015-та година, който показа своите умения и на World Class’a в София, който се проведе в края на миналия месец.

Между двете лекции днес имаше кратка пауза и много от темите, очаквано станаха повод за разговор между колеги от различните заведения. Обучението ще продължи и утре от 13:30 часа като основни теми ще бъдат битерите и как в домашни условия да приготвим сиропи, необходими за стилните коктейли, а тази вечер в "Грамофон" гилдията ще демонстрира уменията си специално за клиентите на бара по време на чудесна коктейлна вечер.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина