Актуално

29 жени са загубили живота си вследствие на домашно насилие у нас за една година

50 на 100 от жертвите се страхуват да предприемат стъпки срещу насилника

Успешна лекарка търпи редовни побои от съпруга си

29 български жени са загубили живота си вследствие на домашно насилие за изминалата година у нас. В голямата част от случаите убийците са техните съпрузи, партньори или любими мъже, в другите – техни близки роднини. Тази черна статистика оповестиха днес  от фондация Джендър алтернативи в Пловдив.  

„Половината от случаите на домашно насилие, които консултираме, се страхуват да предприемат действия срещу тормоза. Първоначално има срам, страх, чувство за вина, самообвинения, но едва в половината от случаите нещо провокира стъпка към действие и се стига до развод, производство или нещо друго,“коментира адв. Милена Кадиева от фондацията.
 

Тя разказа за съдбата на млада лекарка, успешен специалист с две деца, която търпи системен тормоз от съпруга си, също медик. Насилието идвало от „проблема“, че жената печелела повече от него и въпреки този факт, той обиждал, че е некадърна и безполезна, а наказанието за по-високата заплата на жената било побой. „Тя се срамуваше за преживяното. Била е на няколко пъти на консултации при нас, но после не се е завърна,“ разказа адв. Кадиева.  

Фондацията започва работа по нов проект – Програма за превенция  и преодоляване на домашното насилие в малки и отдалечени населени места“, подкрепен от Министерство на правосъдието. Той бе представен от  Рада Рашева, координатор на проекта.  

„Акцентът е превенция в училища сред ученици и млади хора. Дейностите, предвидени в него са психологически и юридически консултации с жертви на домашно насилие и програма за работа с извършителите. Уведомени са всички органи – съд и полиция, за насочване на лица към програмата за насилници, която изпълняваме от 2013–та насам.“   

В проекта са включени четири училища от Община Родопи. В 12 сесии в часа на класа ще се работи с ученици от общите и училища в селата Брестовица, Цалапица, Крумово, Брани поле. Предстои и провеждане на семинари със служители на институциите за популяризиране на програмата за работа с извършители на домашно насилие.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина