АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Уикенд идея: Бялата река

Продължаваме с идеите за бягство от Града под тепетата, защото летните уикенди са за разходки сред природата и опознаване на околностите

Снимки: Силвия Гало

Продължаваме с идеите за бягство от Града под тепетата, защото дори и да сме тотално изгубени в уличките и очаровани от най-стария жив град в Европа – през лятото тук е жежко. Дотолкова, че в обедните часове сякаш усещаш задушаващата прегръдка на слънцето, която измамно нежно гали кожата ти, но в същото време те кара да търсиш най-близкото прохладно местенце, където да изчакаш спускането на здрача.

За днешното предложение най-лесно е да имате на разположение автомобил. Екопътека „Бялата река” се намира в близост до град Калофер. До него има автобуси три пъти дневно, но самата пътека е на 8 км от града, така че ще ви е нужен транспорт. Когато вече сте в Калофер, трябва да видите от лявата си страна паметника на Калифер войвода и веднага след него да свиете вляво. Продължава се към мъжки манастир „Рождество Богородично“ около 6 км. Около 300-350 м след манастира по еднолентов път се достига до началото на Национален парк Централен Балкан, като има и обособен паркинг за колите. Има две маркировки – червена, която е за екопътеката и синя – за х. Рай.

Екопътеката „Бяла река“ е една от най-дългите екопътеки у нас – почти 2 км. Тя е изградена в ждрелото на едноименната река в калоферския участък на Национален парк „Централен Балкан“. Екопътеката се намира на 570 м надморска височина, а най-високата ѝ точка е на 630 м. Трасето проследява ждрелото на Бяла река, пресича разпенените ѝ бързеи и оформя своеобразна осмица с денивелация в най-високата си точка около 97 м. Екопътеката има по-дълъг и по-къс маршрут. Малкият кръг на „осмицата“ стига до Манастирския бент и е достъпен дори за трудноподвижни туристи. Вторият кръг е по-дълъг и изисква повече усилия. Той минава по 8 моста с обща дължина около 80 м, по близо 400 м вградени в земята стълбища и по над 85 м дървени стълби и платформи.

Още – прочетете в статията в Lost in Plovdiv тук

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина