Забравеният градКултураНовини

С военен и църковен ритуал откриха паметник на княз Церетелев

Тържеството започна с преглед на почетния караул от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в деня на Празника на Пловдивския гарнизон

Пловдивският митрополит Николай освети новия паметник на княз Алексей Церетелев, който бе открит на 4 юли в с. Церетелево, община Съединение. На церемонията присъстваха дипломати, депутати, официални лица от България и Русия, жители на селото, за да отдадат почит на ревностния защитник на българската национална кауза.

Тържеството започна с преглед на почетния караул от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той, посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов заедно свалиха платното, покриващо паметника.

В същия ден бе поставена и мемориална плоча в пловдивския комплекс „Пърдин“,  намиращ се на улицата, която носи името на княз Церетелев. Барелефът  и бронзовият бюст са дело на световноизвестния скулптор Зураб Церетели. Той  беше много впечатлен от инициативата и е готов да подари на България статуя на император Александър Втори, съобщи Владимир Чхиквадзе, директор на Фонда на ветераните на дипломатическа служба и заместник-председател на Асоциацията на руските дипломати, който присъстваше на тържеството в село Церетелево.

Идеята за паметника и за мемориалната плоча е на инициативен комитет начело с почетния консул Георги Гергов. Те са  още един знак на признателност за огромния принос на княз Алексей Церетелев за българската независимост.  Той развива широка благотворителна дейност в помощ на българите и участва като доброволец в Руско-турската война. Член е на дипломатическата  комисия,  разследвала извършените престъпления  в българските земи при потушаването на  Априлското въстание, и на международната комисия, съставила Органическия устав на Източна Румелия, където е бил генерален консул през 1878-1882  година.

Паметта на Алексей Церетелев, когото българите наричали „нашия княз“, бе почетена с едноминутно мълчание, а церемонията завърши с поднасянето на венци и цветя пред новия паметник в селото, носещо неговото име. Събитието бе организирано под патронажа и със съдействието на  почетния консул Георги Гергов, който дари постамента за бронзовия бюст. Тържеството бе част от отбелязването на 140-годишнината на българо-руските дипломатически отношения.

Сред официалните гости бяха също:  Елена Афанасиева – член  на Съвета  на федерацията,  горната камара  на парламента на Русия; Анатолий Потапов – извънреден и пълномощен посланик,  председател на Съюза „Приятели на България“;  Армен Саргсян – посланик на Армения; Александр Лукашевич – посланик на Беларус;  Здравко Димитров – областен управител на Пловдивска област;  Ирина Живихина – директор на Руския  културно-информационен център в София; полковник Василий Сазанович – военен, военновъздушен и военноморски аташе при посолството на Русия;  народният представител проф. Иво Христов;  бригаден генерал Явор Матеев – командир на Силите за специални операции;  Атанас Балкански – кмет на  община Съединение; Върбинка Тотева – кмет на село Церетелево.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина