Новини

Стефан Тафров с най-много гласове на първите вътрешни електронни избори в България

Вътрешните избори на Да, България определят подредбата на кандидатите на партията, която ще участва в коалиция на Евроизборите

Дългогодишният дипломат Стефан Тафров събра най-много гласове на вътрешните избори на партията Да, България за кандидат-евродепутати. Уникалното за тях бе, че те се проведоха дистанционно – хората гласуваха през апликация от мобилните си телефони, през компютри, като имаше възможност дори за гласуване по пощата. На второ място по гласове е Мария Спирова, а трета – Алина Добрева.

На евроизборите тази пролет се очаква Да, България да се яви в коалиция с Демократична България. Как точно ще се разпределят местата в общата листа предстои да се уточни.

Резултатите от вътрешните избори бяха оповестени тази нощ в интернет пространството, а днес Христо Иванов даде и пресконференция по този повод. Той заяви, че целта не е била единствено да се даде шанс на симпатизантите на партията да гласуват, а и да се докаже, че електронното гласуване има бъдеще, удобно е и е сигурно.

„Ние провеждаме първата кампания в България с гласуване и предварителна регистрация през апликейшън, имаше възможност да се гласува на място и чрез пощата“, каза още Христо Иванов и изрази убеденост, че това е „неизбежното бъдеще на българската политическа система“, цитиран от „Дневник“.

„На терена се появява една политическа сила – „Демократична България“ , която има волята да въведе електронно управление в страната. Настоящите управляващи показват, че не могат и не желаят да въведат електронно управление“, добави Иванов.

Той разказа, че софтуерът за гласуването, който е изграден по изискванията на Изборния кодекс, струва 15 хил. лв. и е работил без проблем. Над 15 хил. души са изтеглили на телефона си приложението на „Да, България“. Изискването за въвеждане на лични данни при регистрацията за гласуване по всяка вероятност е спряла голяма част от тях да гласуват. Регистрацията се е налагала заради липсата на електронна идентификация в България.

„Блока за гласуване е базиран на блокчейн и е с отворен код, която означава, че всеки може да се увери в сигурността на софтуера. Изводите ни са, че ако една политическа сила без ресурс може да организира и проведе такава кампания и електронно гласуване, и държавата може да го направи“, каза Иванов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина