КултураНовини

Спектакъл разказва легенди за ромите в Пловдив

Истории за индийски слон, падащи звезди и момче, което вярва, че е куче, разказва младата ромска актриса Наталия Цекова в „Цигански колела“

Представление на ромски и български език, написано от талантливата актриса Здрава Каменова, ще се играе на сцена в ОУ „Панайот Волов“ на 7 ноември от 14.00 часа. Постановката е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се организира от театрална компания „Празното пространство“. Тя ще разкаже истории за един отдавна заровен в България индийски слон, за танци върху падащи звезди, за момче, което вярва, че е куче и за мечтата да си „Мис Свят“. Спектакъла се фокусира около въпроса дали една жена е готова да забрави всичките си традиции и спомени заради любовта.

Представлението се базира на реални истории на роми от България и фрагменти от техни легенди. През призмата на тяхната история, култура и традиции ще бъдат показани препятствията, пред които ги изправя процесът на интеграция.

Двуезичното представление е написано специално за младата актриса Наталия Цекова, която е от ромски произход. Тя е завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ  през 2014 година, а след това и магистърска степен със специалност „Публична реч“. Режисьор на спектакъла е Калин Ангелов, който е и съавтор на пиесата. Неотлъчно до актрисата е акордеонистът и композитор Мартин Любенов – едно име познато не само в страната ни, но и в Европа.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина