НовиниСъдТемида

Ральо Ралев е отслабнал с 15 кг

Апелативният спецсъд отложи заседанието за промяна на мярката на кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев. Той беше оставен за постоянно в ареста от първата инстанция.

Причината за решението на съда е, че в представените от прокуратурата днес документи за съдебномедицинска ескпертиза липсват резултатите от нея. Съдебният състав указа заключенията на вещото лице да бъдат представени в срок до 29 август, а ако има необходимост от нови изследвания на Ралев, то разглеждането на протеста на наложената мярка ще се проведе на 3 септември.

Ралев беше задържан в края на май месец по разследване за корупция и след това обвинен в търговия с влияние.

По време на днешното заседание Илиян Василев, единият от адвокатите на Ралев, посочи пред съда, че подзащитния му има четири пъти завишени нива на билирубин. Това по думите му показвало много сериозно заболяване, а от задържането си досега Ралев бил отслабнал и с 15 кг. Василев поиска съдът да назначи своя медицинска ескпертиза, но това искане беше отхвърлено.

Прокуратурата представи пред съда постановление за назначаване на съдебно-медицинска ескпертиза, назначена на 8 август. Тъй като е имало проблеми с конвоя, Ралев се е срещнал с доктор чак вчера. От обвинението изтъкнаха, че няма данни за влошаване на здравословното състояние на Ралев и подчертаха, че той се явява лично и седи прав в съдебната зала.

Това изявление предизвика гнева на адвокат Василев. Той остро заяви, че искане за прегледи е направено от другия защитник на Ралев – Христо Ботев, още през юни. То обаче е било отхвърлено. След това Ралев е казвал, че се чувства зле и иска да иде на доктор. През юли е било направено ново искане за медицинска експертиза, но той е видял медик чак в края на август.

„Липсата на грижи сама по себе си е основания за промяна на мярката за неотклонение“, заяви Василев и поиска делото да бъде отложено до изготвянето на заключението. Магистратите се съгласиха, тъй като няма как да се произнесат по здравословното състояние на Ралев, без да има документ от медицинско лице.

Делото беше отложено за 29 август. Ако има нужда от допълнителни прегледи, то ще се гледа на 3 септември.

Адвокат Христо Ботев пък оспори обоснованото предположение за това, че Ралев е извършил престъплението, но той ще бъде изслушан на следващото заседание.

Източник: dir.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина