КултураНовини

Разхождайки се в Цар-Симеоновата градина ще може да се разходите из Баку

Изложба и филма за Азербайджан в Пловдив

Образът на Баку с наследството му, родено от уникалния синтез между европейските и източните култури по време на петролния бум, показват снимките на Татяна Узунова – български художник и фотограф

През настоящата година Азербайджанската демократична република (АДР), с гордост отбелязва 100-годишнината от създаването на първата светска и парламентарна демокрация в ислямския и тюркския свят.

Азербайджанската демократична република става първата държава с преобладаващо мюсюлманско население и сред първите страни в Европа, която предостави на жените равни избирателни права.

По този повод Посолството в София ще обозначи 100- годишнината с редица събития в сътрудничество с български партньори из страната.

В рамките на целогодишните празненства, Посолството в партньорство с Община Пловдив организира откриване на фотоизложба на открито “Баку – хармонията между древното и модерното“ в Цар-Симеоновата градина на 16 октомври 2018 г. в 17.00 часа, последвано от прожекция на азербайджанския филм „Али и Нино“ в Дома на киното „Lucky“, която ще се състои в същия ден в 18:00 часа.

Фотоизложбата под наслов “Баку – хармонията между древното и модерното” визуализира красотата на столицата на Азербайджан и нейната история. Филмът „Али и Нино“, режисиран от режисьора, спечелил Оскар, Асиф Кападия, разказва за любовната история на мюсюлмански азербайджански младеж и християнско грузинско момиче на фона на борбата за независимост на Азербайджанския народ.

На снимката: Н. Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България, по време на откриването на изложбата в София през юли т.г./ снимка: сбж  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина