КултураНовини

Представят историята на калоферската дантела със спектакъла „Бяла магия”

Авторският спектакъл на Иван Колев „Бяла магия” е посветен на калоферската дантела ще се играе тази вечер на сцената на Народно читалище „Христо Ботев 1869” в Калофер. Той е любопитен драматургичен опит да се пресъздаде историята на совалковата дантела, към която принадлежи и калоферската, в един на пръв поглед приказно-сюрреалистичен сюжет. Сюжет, който цели да ни накара да преоткрием по нов и вълнуващ начин това фино женско ръкоделие и занаят – като истинско изкуство. Изкуство, властващо и до днес със своята красота, изтънченост, финес.

Спектакълът е и лиричен разказ за любовта, който този път ще бъде изплетен от бялата магия на калоферската дантела. Постановката е синергична смесица от исторически факти, поезия, художествено слово, класическа музика и танц (балет), визуален пърформанс и други.

В спектакъла участват калоферците Димитър Мирчев, Сияна Георгиева, Тереза Зехирева, Йоан Малинов, Диляна Димитрова и Цветана Петкова. Актьорският състав на любителската трупа на Театрална работилница “Пиеро” – Калофер, в този спектакъл се допълва и от гост-участниците: талантливата балерина Виктория Илиева от гр. Пловдив (балет ЕРА) и виртуозния карловски цигулар Стилиян Дерменджиев. Сценографията е дело на Иван Колев и Валери Серафимов, визуалната среда – на Людмил Илиев, костюмите – на Валя Божкова.

Спектакълът се осъществява със съдействието на: НЧ “Христо Ботев 1869” – гр. Калофер, НМ „Христо Ботев” – гр. Калофер, Творчески център на калоферската дантела – гр. Калофер, и с безвъзмездната дарителска подкрепа на: Интендантско обслужване ЕАД – гр. София, Калоферска земляческа организация – гр. София, проф. д-р Лидия Велкова и други родолюбиви калоферци.

15 АВГУСТ 2019 Г. – 19:30 Ч., НЧ „ХРИСТО БОТЕВ 1869” – КАЛОФЕР, ГОЛЯМ САЛОН. ВХОД – СВОБОДЕН. ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина