ЖивотЗабавлениеНовини

Подаряват чипровски килим на папата при визитата му в Раковски

Чипровски килим и картина с изглед на площада и църквата „Пресвето Сърце Исусово“ в Раковски, са част от подаръците, които Светият отец ще получи при визитата си у нас през май тази година. Посещението на папата в България на 5 и 6 май е част от Балканската му обиколка, която включва още Македония и Румъния. Това каза за БТА отец Димитър, свещеник на католическата църква в Пловдив „Свети Дух“ след посещението си във Ватикана.

Според отец Димитър изборът на подаръка от Чипровци никак не е случаен. Там, по думите му, е създадена първата католическа общност у нас, въпреки, че там вече няма католици.

Килимът ще се изтъче специално за случая и на него ще бъде изобразено логото на посещението на папата у нас. Визитата на Негово Светейшество в България ще мине под знака на мира, каквото е и мотото му – „Мир на земята“.

Посещението в Рим бе свързано с подготовката на литургическите моменти, с които съм натоварен у нас, добави отец Димитър. Голямата литургия у нас ще бъде отслужена в София на 5 май, а в Раковски – в църквата „Свето сърце Исусово“, децата от католическите общности в страната ще приемат първо причастие. След това Негово Светейшество ще се срещне със свещеници, католически монахини и богомолци в храма „Свети Архангел Михаил“ в кв.Секирово.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров каза, че картината ще бъде избрана от творбите, които местни художници ще нарисуват на организиран по случая пленер. Няма нещо, което да не сме готови да направим за визитата – готови сме да съборим, да ремонтираме, да изградим всичко, което ще се поиска от общината, за да бъдем добри домакини, каза още кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина