ЗдравеНовиниПУЛС

Отделението по фтизиатрия  в УМБАЛ „Св. Георги“ е най-модерното в България

Там стои историческо табло на най-големия благодетел на пловдивското здравеопазване Димитър Кудоглу

В Отделението по пневмология и фтизиатрия към Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ в Пловдив от днес има специален кът, посветен на багодетеля Димитър Кудоглу. Фототаблото е част от историческата експозиция за емблематичните пловдивчани, която направиха колегите от Марица, съвместно с историка Владо Балчев и Регионалната дирекция на Българския държавен архив през есента на 2018-а година.

С дарение на фототабло, посветено на благодетеля Димитър Кудоглу, „Марица“ започна традиционната си кампания „Пловдив през годините“, която този път ще разкаже за знаменитите дарители под тепетата. Таблото, което бе част от, вече е изложено в Отделението по фтизиатрия към Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Университетската болница „Св. Георги“.

„Кудоглу е останал в нашето съзнание като най-големия дарител в България и в българското здравеопазване през ХХ век. Голяма част от дейността му е заемала грижата за болните от туберкулоза, затова и ние винаги се чувстваме негови наследници“, заяви ръководителят на отделението д-р Веселин Давчев.

Пред Отделението по фтизиатрия се издига и паметник на Кудоглу, който е дарен от наследниците на видния предприемач. „Отнасяме се с особен пиетет към делото на Кудоглу, който беше създал модел на здравно заведение. Медицинската част е била много добре финансово обезпечена. Той е изпратил наши лекари в Европа да се учат и да специализират. Закупил е модерна за времето си апаратура. Смятал е, че лекарите трябва да получават достатъчно, за да бъдат посветени само на здравето на своите пациенти“, подчерта д-р Давчев.

Отделението по фтизиатрия, което той ръководи, е най-модерното в България. В него са внедрени последните постижения на инженерния контрол на инфекциозните болници. Има изградени боксове и стаи с по едно и две легла за общо 40 болни.

Пациентите се преглеждат в пет кабинета – за наблюдение на туберкулозата, манту кабинет, детски кабинет, за наблюдение на мултирезистентни болни. Отделението разполага и със собствена микробиологична лаборатория – една от референтните за България, с най-съвременни методи за диагноза.

Има и собствено рентгеново отделение. „В състояние сме да решим всеки диагностичен и терапевтичен проблем на туберкулозата. Затова приемаме болни от цялата страна“, подчерта д-р Давчев.

Архивите разказват: На 21 август през 1862 г. е роден Димитър Кудоглу

Снимка: руслан йорданов/marica

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина