ГласовеМненияНовини

Николай Иванов 7-ма година се бори с рака, нужна е подкрепа

Славена Шекерлетова

На 25 години Николай Иванов от Асеновград разбира, че има рак на дебелото черво, нискодиференциран. Тогава е спортист, фитнес инструктор, работи в магазин за авточасти. Вече седем години се бори с това заболяване. Успява в болница в Испания да постигне значителен напредък. Разказва, че няколко пъти е бил отписван от медицината – и в България, и в Испания. Много пъти Николай е бил сломяван и изморен от тежката битка, но до сега никога не се е отказвал. Помагат му приятели, майка му, лекарите в Испания. До сега там са платени 140 000 евро, сега той дължи на болницата още 87 хиляди евро. Николай Иванов се обръща с молба за помощ, защото не иска усилията на всички просто да приключат и да се остави на болестта, да загуби.

7 години борба с рака, продължаваш смело, колкото и да е трудно, как се развива твоят проблем?

Няма случай като мен, който да е оцелял с такава диагноза и да изглежда като мен. Хора с моята диагноза до 6 месеца си отиват. Преминал съм през много тежки състояния, 8 операции, 48 химиотерапии. В момента пак ми предстои химиотерапия, а след това имунотерапия. Целта е заболяването ми да се превърне в хронично, за да мога и да оздравея напълно. Навлизат много нови лечения, нищо не се знае.

Аз знам, че ще оздравея някой ден, но има още път да извървя, да преодолея още препятствия. Не е лесно.

Майка ми най-много ми помага. Баща ми почина преди 24 години от рак. Тя няма да преживее да загуби и мен. Понякога е имало моменти, в които сме искали да се откажем, но… Много е тежко. Виждаш ме  – сега изглеждам добре, обаче през какво преминавам в болницата в Испания, само аз и майка ми знаем.

Изплатили сме към 140 хиляди евро, трябва да се изплатят 87 хиляди евро. Много е скъпо. Получавам отстъпка от болницата, опростили са ми около 60 хиляди евро. Имунотерапията е безплатна, химио и радио терапиите се заплащат.

Когато веднъж исках да се откажа, моята лекарка ми заяви, че няма да го допусне. Тя казва, че съм като нейно дете, толкова време, усилия, грижи е вложила в мен.  Испанците дават всичко от себе си и се привързват много лесно. Тя казва, че ще успеем. Трябва да успеем. Справям се. Отношението, което там получавам, тук никога не съм го получил.

Когато искаш да се откажеш, какво си казваш, как си помагаш?

Помагат ми много приятели. Казват ми: „Недей, много хора стоим зад теб вече толкова години. Ако се откажеш, значи, че всичко, което направихме до тук го хвърляме в боклука!“ Семейството, майка ми помага, без нея нямаше да съм жив, тя е човекът, на когото дължа всичко. В тая битка е много важна моралната подкрепа. Има и дарители, които са с мен вече 7 години. Но няма как да спра да се боря. Заболяването се появява няколко пъти наново. 87 хиляди евро трябва да се изплатят сега.

На хората, които се борят с това тежко заболяване какво можеш да кажеш?

Всичко зависи от нас. Щом Господ е изпратил това препятствие, значи можем да се справим. Да не падаме духом. Аз съм падал, но чак на 4-та , 5-та година, за това, че бях сам в Испания… Да се борят и да се радват на живота всеки миг, защото всеки ден е дар. Щастие е да се събудиш и да благодариш на Господ, че си жив, така и да си заспиш – с благодарност.

Кое те радва най-много в твоя живот?

Радва ме това, че изглеждам добре, след толкова много лекарства, терапии и операции съм свеж и имам енергия. Волята и духът са ми много силни. Справям се. Адекватен съм, шофирам, разхождам се. Искам да се радвам на племенника ми, който е малък, да го гледам как расте. Това е една от моите мотивации да не се откажа. Искам да живея, харесва ми животът, искам да го изживея. Да, имам препятствия, моята съдба е такава. Приел съм го и правя, каквото мога. Какво ще стане, Господ знае.

Лечението на Николай Иванов в испанската клиника е скъпо и семейството му няма възможност да му осигури нужните средства. Затова моли за съпричастност и дарения.

Можете да дарите по някой от следните начини:

като изпратите СМС с текст DMS NIKOLAY на номер 17 777:
Или чрез дарение по дарителска сметка в Обединена Българска Банка в лева:
IBAN: BG56 UBBS 8002 1088 4983 30
BIC: UBBS BGSF
Титуляр: Николай Владимиров Иванов
И във евро за Испания:
IBAN: ES71 2100 3693 2120 0050 5550
BIC: CAIX ESBB
или чрез Pay pal: [email protected].

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина