БългарияНовиниПод лупаРазследване

Къде е Пеевски?

Източник: Дневник

Снимка на корицата: Юлия Лазарова/Дневник

Точно преди три години (април 2016) премиерът (тогава във втория си мандат) Бойко Борисов обяви, че „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка“ ядосан от въпроса дали като се погледне в огледалото не вижда Пеевски.

Година по-късно (2017) Делян Пеевски беше избран отново за депутат от ДПС. Борисов отново стана премиер, но отдавна не е коментирал темата с бизнесмена-политик-собственик на медии и неговото влияние спрямо съдебната, изпълнителната, законодателната власт.

Въпросът „Къде е Пеевски“ остана актуален – дори и само в частта напусн(к)ал ли е България настина или се е завърнал (ако приемем, че информацията на Борисов през 2016 г. е била вярна). Той продължава да не ходи на работа в парламента или да се появява публично.

В края на април тази година сдружение „Боец“ постави въпроса и през сигнал до Централната избирателна комисия (ЦИК) със съмнения, че Пеевски може да е кандидат за евродепутат, защото като такъв би трябвало да е живял последните шест месеца в България или в страна в Европейския съюз, а такива данни липсват. Само за ден ЦИК установи, че няма проблем с кандидатурата като се позова на предварителната справка в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), направена за всички участници в евроизборите. Тя показвала, че Пеевски има постоянен и настоящ адрес в България от повече от 6 месеца.

„Боец“ обжалва решението на ЦИК и утре Върховният административен съд би трябвало да се произнесе, след като днес в заседание разглежда жалбата. (Повече за исканите от „Боец“ доказателства – тук).

Къде пътува Пеевски

На заседанието от „Боец“ цитираха полетни данни, публикувани днес от сайта „Биволъ“, че в периода от 2016 до 2018 г. Делян Пеевски често се регистрира за полети за Дубай – столицата на едноименното емирство от Обединените арабски емирства.

Според справките (чийто източник не е посочен) полетите му от София най-често са с прекачване през Виена, има през Милано и по-рядко през Лондон и Цюрих (още за данните четете тук). Според „Биволъ“ Пеевски ползва и два паспорта, като вторият е дипломатически в качеството му на депутат. Много от полетите са в работни за парламента дни, отбелязват още от изданието.

Досега в някои медии се бяха появявали само неофициални информации, че Пеевски живее основно в арабската държава.

Според съобщения от февруари 2016 г. в турските медии депутатът има забрана да посещава страната.

Последният път, когато се е появявал публично

в България е на 19 април 2017 г. при конституирането на 44-ото Народно събрание. Това е и единственото му участие в заседанията на сегашния парламент, но отсъствията му са извинени „по уважителни причини“ от председателя на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ. Липсва информация – какви са те.

Той не се появи и на официалното представяне на кандидатите за депутати на ДПС, в чиято листа е на второ място.

На снимка

Няма данни и да участва в предизборната кампания на движението поне според официално разпространяваната информация и присъства само в общия плакат.

На снимката той е до водача на листата Мустафа Карадайъ. Има и отделен негов плакат, представен във „Фейсбук“.

От време на време, когато иска да съобщи нещо – Пеевски изпраща изявление до агенция „Фокус“, а всеки ден използва медиите си, за да атакува критикуващите или дори само задаващите въпроси за него.

Така въпросът „Къде е Пеевски“ и защо не участва видимо в политическия и партийния живот остава без ясен отговор. В същото време през последните години той обяви участие в различни фирми.

Делян Пеевски бе кандидат за евродепутат и на изборите през 2014 г. – година след неуспешния опит да оглави ДАНС, който предизвика масови и дълги протести. Тогава той се самоопредели като един успял човек на 33 г. След това бе избран за евродепутат, но се отказа да бъде представител в Европейския парламент (ЕП). Имаше информации, че Алиансът на либералите и демократите в Европа, към който ДПС принадлежи, е реагирал срещу кандидатурата му. Макар да не ходи на работа в българския парламент, Пеевски е вносител на два закона – за банковата несъстоятелност и за медиите. След разрива с банкера Цветан Василев и фалита на КТБ той постепенно разкри собствеността си в няколко медии – „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Меридиан мач“, „Борба“. Миналата есен обяви, че ще прехвърли медийния си бизнес на фондация, но ще помага материално. В последния доклад на „Репортери без граници“ Пеевски е определен като „най-яркото въплъщение“ на „съюзяването между медии, политици и олигарси в България“.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. ДЕбеЛЯН БЕЙевский, „депутат“ от Далавера Привилегия Салтанат (ДПС) под псевдонима Делян Пеевски НЕ СЪЩЕСТВУВА, НеМА ТАКЪВ, това е Извънземно произведение – робот в стил Франкенщайн за улесняване на мутрификацията и ислямизацията на Територията от . . . заможни Шейхове.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина