ГласовеМненияНовини

Как изглеждаше манастира „Св. Св. Кирик и Юлита” за 50-годишнината на Николай Пловдивски

От днес пътят на Николай Пловдивски към патриаршеския трон е отворен. Главата на най-голямата епархия у нас навърши 50 години. Камбанен звън и Съборна света литургия отбелязаха юбилея му, честван в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”. Патриарх Неофит,  Симеон Сакскобургготски, Здравко Димитров, старши комисар Атанас Илков, Георги Гергов, Петър Манджуков присъстваха на тържеството на митрополита. Юбилярят получи поздравления и подаръци от премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Под тепето избра друг ъгъл към тържеството. Спряхме се на няколко кадъра от украсата и визията на манастира за рождения ден на Николай Пловдивски, както и блясъка на автопарка на духовниците и по-богатите им гости. В двора на обителта бе разположен винил с поздравления към рожденика. Пано от свежи цветя на един от входовете към горните етажи на манастира информираше посетителите за повода за събитието днес с цифрите „50”. А миряни снимаха клетката с пауните в двора.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. „Патриарх Неофит, Симеон Сакскобургготски, Здравко Димитров, старши комисар Атанас Илков, Георги Гергов, Петър Манджуков присъстваха на тържеството . . “ ЩОМ МУТРОПОЛИТ . . . (МОНАШЕСКО ИМЕ НЯМА, НЕ Е ДАЖЕ МОНАХ И НИКОГА НЕ Е БИЛ) МЕТОДИЕВ СТАНА ПЪЛНОЛЕТЕН, НЕЗАБАВНО НЕОФИТ ДА СЕ ИЗПРАТИ ВЪВ ВАРНА НА ЗАЛИВ ТРАКАТА ДА БЕРЕ МИДИ В РАННИ ЗОРИ НЕСЪПРОВОЖДАН ПО НОВАТА СИНОДАЛНА ТРАДИЦИЯ, КАТО СИ ОСТАВИ БЯЛОТО БУЛО НА ЛЕСНО МЯСТО!

  2. Заради един тиквен медал ЕРМ и залъгване, че им се запазва място отдясно в „РАЯ“ мутренското КРИВОсъдие хариза на КРИВОславието тези палати.
    Така един ден в БГстан през РежимаБоБоЧетири може да се очаква изселване на населението от ТРАКИЯ, защото апартаментите ви не са върху ВАША ЗЕМЯ, а . . . Тотева.
    ВИДОВДЕН като настъпи, както проповядва мУтрополитът, неговите следовници попадат право в Геената Огнена, и никакви ВСУЕверни ритуали и заклинания и жреци няма да ги отърват.

  3. „САН КИРИКО“ е Творческата База на Международния Съюз на Архитектите и на Международната Академия по Архитектура, щаб на световното Биенале (Триенале вече) ИНТЕРАРХ по архитектура.

    Съюзът на Архитектите в България САБ десетилетия наред удържаше половината =50%, =1/2, от всеки творчески хонорар -за разлика от СБХудожници, които, милите, се препитаваха без такава удръжка и даже имаха субсидии- и възложи на арх. Любомир Шинков и НИПК да укрепи свлачището над Горно Воден откъдето се беше изсулило едно паянтово манастирче (само църквицата е била върху по-свестни темели, та се крепеше, донякъде).

    Харчът по укрепването на терена надвиши разноските по постройките, нека знаят които помнят „оригинала“; но най-важното е, че всичко ТОВА ИЗЛЕЗЕ ИЗЦЯЛО ОТ ДЖОБА И ОТ ЗАЛЪКА НА БЪЛГАРСКИЯ АРХИТЕКТ без нито стотинка църковни пари, нито държавни субсидии.

    Под претекст, че в документите и договорите за предоставяне на развалините на самосрутилия се паянтов метох от БПЦърква нямало специфична благословия, че се отстъпва самото (изсипано) място, пловдивската митрополия завежда искове против САБ да им отнеме новопостроените палати. (А наименованието беше сложено просто от УВАЖЕНИЕ към традициите…)

    Блоковете с апартаменти в Тракия (Люлин, Младост) са върху земя, която не е тяхна, тя е общинска, държавна, но имотите са собственост на СЕМЕЙСТВАТА, вложили средствата за да станат СГРАДИТЕ, и тази собственост е СВЕЩЕНА, „дядо“ попе! Не можеш ти да зинеш да лапаш чуждото! СветоТАТство е!*)

    Пловдивската архитектурна колегия още от легендарния арх. Чинков (излежал за вицове) не обича да премълчава на такъв сурат и скоро го ръкополага за мУтрополит НиколаЕ. Богомилите, а и Ботьов и Андрешко доказват, че скептичният българин се води за носа само донякъде, и алчните, арогантни фарисеи ако се освестят може да осъзнаят, че БеПеЦето БЕШЕ (м. свършено глаголно време; Турско …) представителна и единствена за тукашните земи. Пловдив е извечно център на българския католицизъм: Мария-Луиза почива в Св. Лудвиг не случайно.

    След Зевс и Тангра и Кришна, след баптистите, пентекосталистите и мормоните в 21 век идват едни ТелеЕВАНГЕЛИСТИ, пастири свикнали на „паства“ -сборища от по 14,000 глави наведнаж за по-весело; носещи на ръката си Патек-Филип не само в неделя, които на РежимаБоБоТРИ вместо да му се умилкват да ги повози на правителствения Фалкон до Йерусалим за огънче могат да го поканят на по-голяма яхта за по-едър риболов; и които няма да чакат някой да им „гласува“ епархия даже без монашески стаж в истински манастир (е не, макар и не чак в Света Гора, те там надушват тестостероните още от пристанището), че да си назначават блондинка за „игуменка“ на несъществуваща обител.

    Те идват, отче. Не разчитай на езикова бариера; по ГЛОБАЛИЗАЦИЯ ТЕ са спецовете.

    Избираемите и назначаеми държавни функционери имат задължението да стоят ОТДЕЛНО ОТ ЦЪРКВИТЕ, (да „спазват дистанция“, разделение между държавата и религиите по конституция както във всяка цивилизована -нефундаментална- нация); да си мируват без да привилегироват никоя от тях вместо друга за сметка на ДАНЪКоплатците, особено БеПеЦето която и без поощрение е угоена, търгува имоти из чужбините без мярка и не представлява ДУХОВЕНСТВО, а Апарат с материалистична „квази-духовна“ мотивировка. Държавата е и на атеистите, както и на друговерците данъкоплатци.

    Колко романтична беше епохата, когато българският поп беше само безполезно, но безобидно и добродушно пиянде …

    БП“Ц”, която ръкополага „мУтрополит“ без даже да е бил МОНАХ няма морална преднина в днешна България (и в „епархии“ из чужбина -вж великденския в-к КУЛТУРА бр.15/2011). Народът и законодателят следва неотложно да им отнемат разпорежданията с народните недвижимости, градени от нашите деди за нашите внуци от които сме ги взели назаем: те са там допуснати да се препитават като СЪДЪРЖАТЕЛИ, НЕ “ПРИТЕЖАТЕЛИ“ временно, както сме всички ние на света; и нека не забравяме, че за всички нас идва ВИДОВДЕН. Особено за престъпните нотариуси, които регистрират продажби, заменки и афери на “църковно”.
    ––––-
    *) „Свето-тат ..“ = означава крадец от светиня, според Николай Райнов (отлъчен от църквата след отлично завършване на духовната академия; де да имахме сега такива Пастири, а то – мУтрополити апаратчици грухтят пред олтара …) и е най-долната степен на морално падение.

  4. Някогашният гръцки манастир, взет от българската държава, за да го ползва за концлагер и лудница, изгорял до основи, построен наново като хотелски и учебен комплекс от архитектите, прилапан наготово от дядо Николай. Няма по-добро място същият да си изпразнува годишнината.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина