КултураНовини

Изложба в Склада разказва за каракачаните

Експозицията представя откритията на екипа катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет на ПУ по време на двугодишно теренно изследване

Организаторите са подготвили за потапянето в света на каракачаните и творческата работилница

В пространството Склада в Тютюневия град на 5 ноември, понеделник, от 17.30 часа ще се открие изложбата „По пътя“. Тя е резултат от изследователски и творчески търсения на екип от Катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет (ФИФ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в рамките на проект Сu tenda – истории, образи и звуци в движение („Живата памет на Югоизточна Европа“), съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС.

Авторите на изложбата – Красимира Кръстанова, декан на ФИФ, Меглена Златкова, Елица Стоилова и Мария Кисикова – създават концепция, която представя по най-добрия начин откритията на екипа по време на двугодишно теренно изследване сред общности на каракачани в България и Северна Гърция.

Изложбата представя наследството на каракачаните, което реално и метафорично е вплетено в идеята за пътя и пътуването. Елементи от сезонната подвижност на тази общност в миналото се запазват и предават до днес чрез разказите, песните, спомените, материалната и нематериалната култура. Макар и уседнали, днешните наследници остават свързани с това вечно пътуване на предците си. Пътят препраща към реалното движение в пространството и паметта за културни знания и умения за обитаване на планината, за изграждане на жилища и отглеждане на животни, за приготвянето на храна и изработването на дрехи и тъкани. От друга страна, пътят е метафора и на годишния, и на жизнения цикъл на хората и животните. Той структурира човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт, празничност и всекидневие. Посетителите на изложбата ще бъдат провокирани да се потопят в света на каракачаните и да съпреживеят пътуването във времето и пространството.

Заедно с откриването на изложбата гостите ще могат да видят и премиерата на филма „Cu Tenda – пътуване с каракачаните“, в който изследователският и творчески екип съвместно с режисьора Екатерина Минкова представят един визуален разказ за пътуването през спомена.

Потапянето в света на каракачаните се допълва и от творческата работилница, която ще се проведе по същото време. Тя ще включва рисуване и оцветяване на каракачански мотиви, подреждане на пъзели, моделиране и изработване на каракачанска колиба (калива), палатка (чатура), овце и др. Всички са добре дошли да се включат в общото преживяване.

Изложбата се реализира с подкрепата на ОФ „Пловдив 2019“.

Тя ще гостува на Тютюневия град до 5.12.2018 г. и може да бъде посетена всеки делничен ден между 14:00 и 18:00 часа или с предварителна заявка.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина