МненияНовиниПод ножа

Забраниха наргилетата

Пушенето на закрито в заведения на наргиле, както и предлагането и продажбата му на деца бяха забранени от парламента на първо четене. Това стана с промени в Закона за здравето, предложени от Валери Симеонов и депутати от НФСБ.

Забранява се пушенето на „водна лула“ и на места, където се полага труд, както и в помещенията към тях. Пушенето на наргиле се забранява и на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра и на местата, на които са организирани мероприятия за деца и ученици. Забранява се пушене на наргиле в спортните обекти, летните кина и театри – по време на спортни и културни прояви.

Глобите за пушене на цигари в закрити обществени помещения да важат и за наргилетата, се предлага още в текстовете на проектозакона. Това ще засегне най-вече т.нар. шиша барове, в които се предлага пушене на наргиле, което е особено популярно сред подрастващите.

„Вредите върху здравето при пушене на наргиле са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите. Хроничните пушачи на наргиле развиват по-често хроничина обструктивна белодробна болест (ХОББ) и периодонтит (възпаление на венците с опадане на зъбите). Вдишването на въглероден оксид води до припадъци при някои пушачи поради острата интоксикация – намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките. Това води и до повишено кръвно налягане и увеличаване обема на сърцето“, пише в мотивите към проекта за промени.

В мотивите е приложена статистика от Световната здравна организация (СЗО) за периода 2013-2014 г. Според данните България е на 5-о място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват водна лула поне веднъж седмично. Сред 15-годишните сме на второ място в същата статистика.

Законопроектът се появява около половин година след като Народното събрание отказа на НФСБ смекчаване на тоталната забрана за тютюн на обществени места. Валери Симеонов и партията му настояваха за затягане на контрола при нарушения, но и до вариант собствениците на заведения да могат да обособяват част от помещенията си за клиенти пушачи.

Източник: Дневник

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина