НовиниСъдТемида

Европейският съд: Авиокомпаниите отговарят за вредите, причинени от разлята чаша с горещо кафе

Съдът се произнесе, че не е необходимо тази злополука да е свързана с присъщ на полета риск.

В случая малко момиче иска австрийската авиокомпания Niki Luftfahrt GmbH (в ликвидация) да му изплати обезщетение поради изгарянията, които е получило, когато по време на полет от Палма де Майорка (Испания) за Виена (Австрия) горещото кафе, сервирано на баща му и поставено на сгъваемата масичка пред него, се е разляло поради неизяснени причини.

Авиокомпанията твърди, че не носи отговорност за това, тъй като не ставало въпрос за злополука по смисъла на Конвенцията от Монреал (1999 г.), която урежда отговорността на авиокомпаниите в случай на злополука.

Според Съда значението, което се дава на понятието „злополука“, се схваща като непредвидено неумишлено увреждащо събитие. Освен това Конвенцията от Монреал цели да въведе режим на обективна отговорност за авиокомпаниите, запазвайки същевременно „справедливо равновесие на интересите“. Ето защо съдът счита, че авиокомпанията може да се освободи от отговорността си или да я ограничи, само ако докаже, че пътникът сам е причинил вредата или е допринесъл за нея.

В заключение, Съдът посочва, че разглежданото понятие „злополука“ обхваща всички случаи, които настъпват на борда на въздухоплавателно средство, при които предмет, използван за предоставяне на услуга на пътниците, е причинил телесно увреждане на пътник, без да е необходимо да се проверява дали тези случаи са резултат от риск, присъщ на въздушния превоз.

Източник: Активни потребители

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина