БългарияНовиниПод небето

Европа дава 16 000 000 евро на 18-годишни да пътуват

DiscoverEU: 20 000 карти за пътуване за 18-годишните, за да опознаят Европа през следващото лято

Кой може да кандидатства и по какъв начин?

Европейска комисия стартира нова кампания за кандидатстване за карти за пътуване DiscoverEU,която дава възможност на участниците да пътуват из цяла Европа, да научат повече закултурното си наследство, развивайки същевременно своите знания и умения. Всички 18-годишнимладежи в Европейския съюз могат да кандидатстват до 28 ноември 2019 г. (12.00 часацентралноевропейско време) за възможността да опознаят Европа в периода 1 април — 31октомври 2020 г. Досега Комисията е предоставила 50 000 карти за пътуване чрез три кампанииза кандидатстване, в рамките на които са кандидатствали 275 000 младежи. Новата кампания щепозволи на още 20 000 млади европейци да участват в DiscoverEU.

Комисар Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, заяви: Загодина и половина инициативатаDiscoverEU създаде нови възможности за младите хора в Европада опознаят своя континент. Много се радвам да видя ентусиазма, с който те откликнаха,създавайки истинска общност от свои спътници в пътешествията и други хора. Призоваваммладите хора от всички региони в Европа да кандидатстват за тази нова възможност дапреживеят свободата на движение в нашия Съюз, да развият важни умения, да открият нашетобогато културно наследство и да създадат нови приятелства.

При желание участниците в DiscoverEU могат по време на пътуването да участват също така вредица организирани срещи и мероприятия и да получат дневник за пътуването, в който дазаписват своите преживявания. Всяка година дейностите по DiscoverEU са организирани околотема, свързана с приоритетите на Европейския съюз. Темата за 2019 г. е „Опознаване на Европа“.Темата за 2020 г. ще бъде „Устойчива зелена Европа“.

Кой може да кандидатства и по какъв начин?

 Кандидатите трябва да са навършили 18 години на 31 декември 2019 г. и да имат готовност дапътуват между 1 април 2020 г. и 31 октомври 2020 г. за максимален срок от 30 дни. Младежите,желаещи да участват, могат да кандидатстват през Европейския младежки портал до 28 ноември2019 г. Кандидатурите ще бъдат разгледани от специална комисия, която ще изберепобедителите. Кандидатите ще бъдат уведомени за резултатите от подбора през януари 2020 г.,след като преминат тест за общи познания за Европейския съюз.Одобрените кандидати ще могат да пътуват самостоятелно или в група от най-много пет души. Поправило пътуванията са с влак. С цел да се гарантира широк достъп до целия континент,участниците могат да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси,фериботи или по изключение самолети. Това ще позволи участието и на младежи, които живеят вотдалечени райони или острови.След новата кампания, която започва днес, Комисията планира да стартира през първатаполовина на 2020 г. друга кампания за кандидатстване за карти за пътуване.

Комисията стартира DiscoverEU през юни 2018 г. в резултат на предложение на Европейскияпарламент за подготвително действие, чийто първоначален бюджет бе в размер на 12 милионаевро; бюджетът за 2019 г. е в размер на 16 милиона евро, а прогнозираният бюджет за 2020 г. е25 милиона евро. DiscoverEU събира хиляди млади хора, изграждайки по този начин общност вцяла Европа. Участници, които никога не се бяха срещали преди, се свързаха чрез социалнитемедии, размениха си практически съвети или предложиха наблюдения и идеи за конкретни места,сформираха групи за пътуване от град до град или си гостуваха.

Допълнителна информация ще намерите на Европейския младежки портал, както и на страницитена Европейската младеж във Facebook, Twitter и Instagram.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина