КултураНовини

„Дългият път към звездите“ отново пред публика и през май

 

Оригиналният интерактивен спектакъл „Дългият път към звездите“ отново ще ви разходи сред звездите и през месец май, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. В това нетрадиционно представление науката среща театъра, за да предложи на зрителя нови знания и да му даде храна за размисъл за бъдещето на човечеството.

Спектаклите на български език ще се състоят на  15 май (сряда) от 19.00 във Френския културен институт в София и на 17 май (петък) от 19.00 в Limacon Event Center в Пловдив.

„Дългият път към звездите“ е дело на АртеУрбана Колектив, Сдружение „Форум Демокрит“ и JetPropulsionTheatre, а зад проекта стоят имената на Андреа Брунело, режисьор и сценарист от JetPropulsionTheatre – Италия, д-р Владимир Божилов от Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Димитър Узунов, режисьор, сценарист и актьор от FamilleMundi – Париж и АртеУрбана Колектив – София, заплитат цветен коктейл от наука, театър и пърформанс.

Година след като ИлонМъск изпрати автомобила си с ракета в Космоса и малко повече от 40 след като „Излел е Дельо Хайдутин“ озвучи космическото пространство всеки любопитен може да се запознае с възможностите на съвременната наука и стъпките напред към недостижимите до вчера цели.Освен като зрители на представлението ще можете да се включите и като участници в уъркшопа по „Творческо разказване на истории“ на Димитър Узунов в Пловдив (16 май, 18.00, LimaconEventCenter) и София (22 май, 19.00 Френски културен институт) . Уъркшопът на Димитър Узунов бе включен в топ 10 на най-добрите креативни събития в Лондон през септември миналата година. През юни е планиран и уъркшoп по „Комуникация на науката“ с водещ д-р Владимир Божилов, като датите и локациите  за София и Пловдив предстоят да бъдат обявени. Повече информация за събитията ще можете да откриете и на официалната страница във Facebook: www.fb.com/thelongwaytothestars/

Запознайте се с учения Джон Иванов с корени в Бохемската аристокрация и с ексцентричния водещ Денеш Наги, които кръстосват шпаги в дебата „Настояще на Земята или бъдеще в Космоса“. В напрегнато токшоу ще можете да научите подробности за това колко ни остава да ги стигнем марсианците и дали животът на земята може да бъде песен, ако положим задружни усилия, както и любопитни подробности от личния живот на двамата герои.

Димитър Узунов е театрален режисьор, сценарист и продуцент. Той притежава магистърска степен по приложни театрални науки от Университета Париж 8. Учил е и актьорско майсторство, театрална режисура и театрален мениджмънт в Brooklyn College (CUNY). През 2008 г. основава театрална компания Famille Mundi в Париж и оттогава е нейн артистичен директор. Съосновател е и съръководител на Арте урбана колектив, който продуцира и организира различни събития в България и Европа. Организатор е на Summer Scriptwriting Base, международен образователен форум за писане на сценарии за различни изкуства и творчески индустрии. SSB събира всяко лято за десет интензивни дни с лекции и уъркшопи участници, лектори и ментори от цял свят. Той е режисьор и сценарист на осем театрални постановки във Франция и България и множество мултимедийни истории. Димитър Узунов редовно дава уъркшопи за разказване на истории, актьорско майсторство и режисура (Франция, България, Великобритания, САЩ, Египет, Литва и Азербайджан).

 

Проектът е част от официалната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и се осъществява с подкрепата на Дирекция „Култура“ на Столична община. От страна на ПУ „Паисий Хилендарски“ и СУБ-Пловдив координатор и съорганизатор на събитията в Пловдив е доц. д-р Тодорка Димитрова, научен секретар на СУБ-Пловдив. Медиен партньор на проекта е сп. „Българска наука“.

Повече информация за събитията на 16 май и 17 май.

Ако искате да участвате във вземането на решението за бъдещето на човечеството, заповядайте на спектакъла на български език на 15 май (сряда) от 19.00 във Френския културен институт в София (адрес: https://goo.gl/a5x91L) и на 17 май (петък) от 19.00 в LimaconEvent Center в Пловдив (адрес: https://goo.gl/oe1Sd2). Билети за представленията и съпътстващите събития през годината можете да закупите онлайн на адрес: http://www.arteurbanacollectif.com/the-long-way-to-the-stars.html. След края на представлението ще имате думата за дискусия с екипа на проекта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина