БългарияНовиниПод небето

„Демократична България“ ще сезира Брюксел за непозволена държавна помощ за варненската „Дупка“

Снимка: Спас Спасов

Коалиция „Демократична България“ (ДСБ и „Да, България“) ще сезира Европейската комисия за това, че сделката, с която община Варна плати 43.2 млн. лв. на пловдивския бизнесмен Георги Гергов за 100% от дружеството му „Централен универсален магазин Варна“, представлява нерегламентирана държавна помощ. Това съобщи за „Дневник“ председателят на местната структура на движение „Да, България“ във Варна Нелко Начев.

В отговор на въпроси, изпратени от „Капитал“, вчера от общинската администрация във Варна съобщиха, че сумата по сделката е вече преведена, без да уточняват кога точно се е случило това. В информацията бе посочено също, че въпреки извършеното плащане Варна все още не контролира придобивката си. Това щяло да стане едва след като Общинският съвет в града избере свои представители в съвета на директорите на дружеството.

„Централен универсален магазин Варна“ няма дейност, а основният му актив е т.нар. „Дупка“ в центъра на града – терен под 3 дка на централния бул. „Княз Борис I“.
Според Начев, при положение че администрацията на кмета на Варна Иван Портних официално информира за извършено плащане, вече няма никакви формални основания сигналът до Европейската комисия да бъде бавен.

Веднага след гласуването на варненския общински съвет за сключване на сделката „Демократична България“ подаде сигнал до областния управител на Варненска област Стоян Пасев с искане решението да бъде обявено за незаконосъобразно. И до този момент обаче реакция по него няма.

Това искане беше мотивирано с няколко факта, коментирани още при гласуването на решението от общинския съветник Григор Григоров (ДСБ). Според него кметът на Варна е бил упълномощен да купи търговско дружество, чието имущество не е изяснено от правна страна. В нито един от представените документи не се съдържат безспорни данни и ясен правен анализ за това какво точно се включва в имуществото на „Централен универсален магазин Варна“, като са представени само документи относно апортите на различни недвижими имоти, без да е изяснено тяхното действително фактическо и правно състояние към момента на сделките.

Друг мотив против решението за придобиване на „Централен универсален магазин Варна“ от местната администрация е оценката на активите на дружеството, послужила за определяне на цената от 43.2 млн. лв. Според „Демократична България“ тя е основана единствено на инвестиционно намерение, което няма конкретни параметри и няма основание нито в конкретно влязло в сила градоустройствено решение, нито в одобрен по надлежния ред инвестиционен проект.

Цената от 43.2 млн. лв., които бюджетът отпусна за „Централен универсален магазин Варна“, бе определена от независими оценители по поръчка на общинската администрация. Тя се основаваше на хипотезата, че имотът може да бъде застроен 100% и в него може да се изгради четириетажна сграда с три нива подземни гаражи, магазини и офиси. Анализ на „Капитал“ обаче показа, че при изчисленията разходите за виртуалната сграда са били занижени, а приходите от пазарната й реализация – завишени. Освен това друга оценка, направена на „Централен универсален магазин Варна“ само преди година по друг повод, значително се различава от сегашната. При нея 100% от капитала на компанията бяха оценени на 9.4 млн. лв., или 4.5 пъти по-малко.

По повод на сделката, в която община Варна стана собственик на дружество с неясни активи, от „Демократична България“ изпратиха сигнал и до Окръжната прокуратура в града. В него се настояваше Решението на общинския съвет за придобиване на 100% от капитала на „Централен универсален магазин Варна“ да бъде оспорено пред Административния съд като незаконосъобразно.

Двата сигнала обаче – до областния управител на Варненска област и до Окръжната прокуратура, са останали без отговор, а вчера от пресцентъра на община Варна официално съобщиха, че плащането по сделката е вече извършено.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина