КриминалеНовини

Девет години затвор за украинския тираджия, причинил смъртта на двама души на магистралата

Окръжен съд – Пловдив наложи наказание от девет години лишаване от свобода при първоначален общ режим на украинския шофьор на камион  Станислав Пислар за причинената от него катастрофа, при която загинаха двама души. Той бе признат за виновен в това, че на 28 май на автомагистрала „Тракия“, край  Пловдив, при управляване на товарен автомобил влекач с полуремарке е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на младото семейство Северина и Ивайло.  Деянието е извършено след употреба на  наркотични вещества, отсече съдът и лиши подсъдимия от право да управлява моторно превозно средство за срок от десет години.

Според обвинителния акт на 28 май 2018 г. Станислав Пислар управлявал товарния автомобил. Движел се по автомагистрала „Тракия“с около 79 км/ч, след като употребил наркотични вещества – тетрахидроканабинол, съдържащ се в марихуана, канабис. На същата дата по магистралата се извършвали ремонтни дейности, които били означени със съответната сигнализация. Сложените  табели указвали максимална скорост от 90 км/ч и преминаване на движението  в лявата лента.

Преди участъка в дясната лента било паркирано ремарке с поставен на него мигаща светлинна сигнализация и пътни знаци, указващи ремонта и задължително преминаване отляво. Подсъдимият не наблюдавал внимателно пътната обстановка пред себе си и поради разсейване не възприел поставените табели. Това било причината и да не насочи своевременно товарния автомобил в лявата лента. Въпреки предупрежденията той не намалил скоростта на движение и ударил ремаркето със светлинната сигнализация. В момента на удара водачът рязко завил наляво, изгубил контрол върху автомобила, който блъснал и разрушил предпазната мантинела. В този момент с предната си част автомобилът, управляван от подсъдимия, ударил лек автомобил „Ауди А 8“, в който пътували пострадалите, движещ се със скорост от 123 км/ч. От силния удар аудито получило силни деформации. Шофьорът и приятелката му, която била бременна в осмия месец, загинали на място.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ами вината е споделена с жертвите, а и практиката у нас е за такова нещо да не вкарват в затвора. Да не би украинецът да не се е досетил, че трябва да си отвори кесията? Странно…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина