Новини

Граждани настояват за строги мерки срещу пластмасата за еднократна употреба

За по-малко от 3 дни над 1000 души изпратиха писма до министъра на околната среда и водите Нено Димов

За по-малко от 3 дни над 1000 души изпратиха писма до министъра на околната среда и водите Нено Димов с искане да подкрепи високи цели и строги мерки срещу пластмасата за еднократна употреба. С това българите се присъединяват към общата европейска гражданска инициатива за амбициозни мерки срещу пластмасовото замърсяване.

Замърсяването с пластмаса тревожи всички, но замяната на пластмасовата торба с платнена не е достатъчно. Опаковките на повечето продукти около нас ограничават избора ни като потребители. За ефективно намаляване на пластмасата около нас е важно да бъдат въведени мерки на най-високо ниво. “Какво от това, че ние отказваме сламката в бара, когато заводите бълват милиони такива сламки”, коментира Данита Заричинова от “За Земята” и припомня, че Черно море е едно от най-замърсените с микропластмаса и ако искаме да се погрижим за него, трябва да подкрепим мерките активно.

Решението на Европейския парламент през октомври отбеляза историческо начало на преговорите относно пластмасовото законодателство в Европейския съюз (ЕС). Окончателното споразумение между Съвета на ЕС, Европарламента и Европейската комисия ще се реши във вторник вечерта.

“Сега е моментът държавите в ЕС, включително България, да започнат да се справят със замърсяването с пластмаси и да демонстрират водеща роля в световен мащаб. Всички погледи са насочени към позицията на Съвета, а тя е разочароващо слаба засега. Парламентът, така и Комисията показаха голяма амбиция и е време Съветът да направи важна стъпка напред към по-строги мерки.”, казва Данита Заричинова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина