КултураНовини

Български и австрийски художници откриха съвместна изложба в Градската галерия

Творби на художници от Пловдив, Виена и други австрийски градове могат да се видят в изложбата „Няма връзка без мостове“ до 1 септември на двата етажа в Залите за временни експозиции на Градската галерия. За първи път арт проявата под това заглавие се състоя във Виена, в Българския културен институт „Дом Вигтенщайн“ на старта на 2019 – годината на Пловдив като Европейска на културата. Идеята се ражда при общуването на български художници, които живеят в австрийската столица, и председателката на Професионалната организация на художниците в Австрия Бертхилд Циерл. С реализацията се ангажират екипите на „Дом Витгенщайн“ и Градската галерия.

„Благодарение на нашето сътрудничество и осъществяването на няколко поредни изложби на пловдивски автори с национална значимост виенчани знаят все повече за българското изкуство. Те научават за него благодарение на Пловдив“ – подчерта при откриването на изложбата на 6 август директорът на културния институт доц. Румяна Конева. Тя и директорът на галерията Красимир Линков обявиха, че работят над още съвместни инициативи, популяризиращи Пловдив и неговата култура във Виена.

От името на австрийските художници приветствие поднесе и Бертхилд Циерл, председател на Професионалната организация и автор на темата на изложбата. По думите ѝ :„ Мостовете служат на разбирателството, свързват разделени брегове и обединяват хората. С представянето на изложбата в два австрийска града и сега в Европейската столица на културата – Пловдив 2019 се подчертава как културните различия могат прекрасно да хармонират помежду си“.

Поздравителен адрес към участниците изпрати заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която пожела повече градове в двете държави да покажат съвместната изложба, която се случва и в светлината на 140-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Австрия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина