ЖивотЗабавлениеНовини

Британците се запасяват със злато, храна и стоки от първа необходимост

Съветват да тръгвате с кеш, ако пътувате за Англия

Нестабилното положение, в което се намира Великобритания в момента, ще се отрази на количеството закупено злато, както в месеците до Брекзит, така и след това, особено, ако изходът на Обединеното кралство от Евросъюза е без постигане на каквото и да е споразумение. Според финансовите експерти на Tavex, в този най-лош сценарий британският паунд има голяма опасност да се срине, подобно на 2016-та година, когато Великобритания гласува за Брекзит. Това шоково недоверие в суверенната валута, ще накара голямо количество британци да прехвърлят спестяванията си в злато.

Голяма част от англичаните започнаха да купуват злато.  Това се случи на две вълни. Първата бе през декември, когато Тереза Мей оповести, че ще отложи гласуването за Брекзит плана ѝ в парламента след празниците. Втората вълна бе в началото на тази седмица, когато започнаха спекулациите, че гласуването на плана за отделяне от Европейския съюз ще бъде категорично отхвърлен от английския парламент.

Освен, че се запасяват със злато, притеснени великобританци дори започнаха да складират големи количества храна и стоки от първа необходимост, съобщава Еuronews, от страх, че евентуален колапс на правителството или твърдо излизане на Великобритания от Европейския съюз, може да бъде катастрофално за икономиката на държавата.

Събирането на злато за черни дни има предистория. То стартира още в началото на 2018-та година. За една година жителите на Северна Ирландия са си купили със 70% повече злато. Данните идват от Merrion Vault.

В официален репорт монетният двор на Великобритания също показва ръст 73% на закупеното злато през 2018-та спрямо 2017-та година. Данните от World Gold Council показват, че другите европейски държави нямат толкова голям апетит към ценния метал, със среден ръст от 10% на закупено злато, под формата на монети и кюлчета. Ръстът там бе задвижен основно от големия спад на борсовите цени на технологичните компании в САЩ през октомври и декември.

След като правителството даде категоричен отказ да приеме сделката на Тереза Мей, паундът падна с около 1%, а много туристически агенции помолиха британците да се запасят отрано с „туристически пари“. Въпреки малката паника, паундът успя да задържи позициите си.

Специалистите предупреждават всички българи, които ще пътуват в края на март месец за Англия, да пътуват максимално подготвени и да имат кеш в себе си, защото може да има трудности в намирането на паунди на място.

Източник: Tavex

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина