ЗдравеНовиниПУЛС

Безплатни изследвания на кръвно този уикенд за Световния ден на инсулт

Безплатни изследвания на кръвно налягане стартират в Пловдив от този уикенд по повод Световния ден на инсулта. Той се отбелязва всяка година на 29 октомври.

Инициативата е част от националната информационна кампания, свързана с повишаване на вниманието към сърдечносъдовите заболявания и конкретно на мозъчен инсулт. Кампанията ще продължи един месец.

Тя преминава под надслов „ Каква е твоята причина да предотвратиш инсулта?” Организира се от община Пловдив, район Западен, Лайънс клуб Пловдив-Филипополис, Фондация „ Национална мрежа сърце за сърце“ и Асоциацията на студентите медици в България.

От 29 октомври работещите във всички училища и детски градини ще получат достъп до безплатен профилактичен скрининг с измерване на кръвно налягане с технология, която регистрира предсърдно мъждене и е основен рисков фактор за мозъчен инсулт. Ще се измерват рисковите фактори за метаболитен синдром и нивото на кръвната захар. Ще бъдат раздавани информационни материали за превенция от сърдечносъдови заболявания.

Според статистиката, България на едно от водещите места по инсулти и смърт, причинена от мозъчен удар.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина