НовиниСъдТемида

Бащата, дал колата-ковчег, остава в ареста

45-годишният Митко Дебелаков скри лицето си от журналистите

Соня Попова

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста 45-годишния Митко Дебелаков – баща на неправоспособния шофьор Огнян, който в неделя причини тежка катастрофа с две жертви на бул. „Марица-юг“.

На Дебелаков са  повдигнати обвинения за това, че е предоставил моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Опел Корса“, на неправоспособен водач – Огнян Дебелаков (негов син), на 19 г., който при управление на същото, по непредпазливост, в пияно състояние, е нарушил правилата за движение по пътищата и на 29.09. 2019 г. е причинил пътнотранспортно произшествие, в резултат на което е настъпила смъртта на две лица и средна телесна повреда на едно лице – престъпление по чл. 343 ал. 4 вр. ал.3 пр.1 пр.4 и пр. 5 б. А пр.2 б. Б пр. 2 и б. В вр. чл. 342 ал.1 пр.3 вр. чл. 20 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Според закона и съда той носи споделена отговорност за случая, тъй като е предоставил автомобила на 19-годишния си син, въпреки че е знаел, че момчето няма книжка и е употребило алкохол. Бащата също не притежава свидетелство за управление но МПС, защото не е завършил VIII-ми клас.

Служебният защитник на обвиняемия – адв. Георги Желев, поиска по-леката мярка „домашен арест“ заради чистото съдебно минало на Митко, наличието на постоянен адрес в Столипиново и „положително отношение към труда“ – работи в автоморга без договор. Желев изтъкна, че 19-годишният Огнян е взел ключовете на Опела без знанието на баща си. Според защитата, събраните до момента доказателства не са достатъчни, за да се твърди, че ключовете от колата са били дадени от бащата на сина.

На влизане в залата Дебелаков се обърна към журналистите с репликите „Кво толкова снимате?! Не съм направил нищо. Изчезвайте!“

Той поиска от съда да го пусне на свобода, за да си види детето и изтъкна, че няма кой да храни семейството му.

Окръжният съд прецени, че от събраните до момента доказателства, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият М. Д. е извършил престъплението, в което е обвинен.  Съдия Светлана Станева посочи, че няма опасност Дебелаков да се укрие, но има вероятност да извърши друго престъпление, свързано с оказване на влияние върху свидетели и затрудняване на наказателното производство и го остави в арестта.

Днешното решение на Окръжния съд в Пловдив може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд.

Независимо от това дали ще има обжалване, или не, съдия Светлана Станева насрочи делото да се гледа по същество на 10 октомври.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина