Трафикант на кокаин пренасял наркотик, за да осигури средства за лечението на сина си

Новини Темида

Съдът в Пловдив остави в ареста задържания с над 10 килограма дрога на Капитан Андреево шофьор

Пловдивският апелативен съд прати за постоянно в ареста обвинен в контрабанда на 10 килограма хероин 45-годишен мъж с двойно гражданство – сръбско и турско. С.Б. е бил задържан на 17 декември., когато на ГКПП „Капитан Андреево“ на влизане от Република Турция при оглед митничарите открили в резервната гума на колата му пакети, съдържащи общо 10.345 кг. хероин.

Обвиняемият не е осъждан до сега. Сам е признал в разпита си, че е знаел за въпросния хероин, който взел от Турция, за да го пренесе през България до Сърбия. Пред съда разказа, че има трима синове, най-малкият от които страда от тежко онкологично заболяване. Пренасял е наркотика, за да осигури средства за лечението му.

Апелативните магистратите оставиха С.Б. в ареста. Посочиха, че за инкриминираното престъпление е предвидено наказание от 15 до 20 години „лишаване от свобода“ и „глоба“ от 200 000 лева до 300 000 лева, което е едно от законовите основания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Въпросната висока наказуемост води до реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Според съда тази презумпция не се оборва от доказателствата по делото. Реалната опасност следва на самостоятелно основание от изключителната  тежест на престъплението, както и от факта, че обжалващият нито живее в България, нито има при кого да отседне заедно със семейството си, поради което няма никаква гаранция, че при по-лека мярка за неотклонение подсъдимият ще остане в   страната по време на делото срещу него.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.