Съдът: Никола Ерелийски остава в затвора

Новини Под ножа Темида

Към момента на задържането му не е изтекла абсолютната давност за изпълнението на наказанието от две години лишаване от свобода, заключи съдия Емилия Захова

Арестуваният в Англия бивш полицай Никола Ерелийски, който е причинил смъртта на човек, блъскайки пиян го със 124 км/ч, остава в пловдивския затвор. Това реши Окръжния съд. Съдия Емилия Захова остави без уважение искането укрилият се от правосъдието екс служител на МВР за незабавно освобождаване от зандана  като неправомерно лишен от свобода. Темида прие, че към момента на задържането му не е изтекла абсолютната давност за изпълнението на наказанието от две години лишаване от свобода, наложено му с присъда на Пловдивския окръжен съд през 2011г.

Никола Ерелийски е задържан на 17 август във Великобритания, в град Мичам, в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура – Пловдив. Това е станало преди настъпването на абсолютната давност за изпълнение на наказанието, която е изтичала на 22.09.2018 г. Съдебните власти на Обединеното кралство са предали на България Ерелийски, след което на 1 октомври тази година лицето е постъпило в Пловдивския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Съдът прие, че действията по изпълнението на издадената Европейска заповед за арест и задържането на лицето са извършени  преди изтичането на абсолютната давност. Към настоящия момент Никола Ерелийски има качество на осъдено лице, което търпи наложеното наказание от две години лишаване от свобода. По тези съображения съдът прецени, че не е налице незаконно задържане.

Припомняме, че Никола Ерелийски е осъден на две години  лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда на Пловдивския окръжен съд. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г.

Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. 1, вр. чл. 342 ал.1 от НК. Със същата присъда Никола Е. е осъден да заплати на съпругата  и на малолетната  дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.