НовиниСъдТемида

Съдии закараха психолог и социален работник в училище, за да говорят за агресията

 

Психологът Димитрия Костова и Стоян Бойков – старши социален работник в Център за обществена подкрепа – Първомай, по покана на ръководството на Районен съд – Първомай разговаряха с учениците от VII клас на Основно училище „Христо Ботев“, село Градина, на тема „Агресията в училище“. Инициативата е в рамките на организираната съвместно от Министерство на образованието и науката и Висш съдебен съвет Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

С примери от детски приказки („Червената шапчица, „Мечката и лошата дума“, „Пепеляшка“, „Красавицата и звяра“) лекторите по темата провокираха вниманието на присъстващите прогимназисти с примери за проявяващи агресивно поведение герои и изведоха основната теза, че агресията, освен че е навсякъде около нас, съпътства човешкото съществуване от най-древни времена.

С доказателства от своя житейски опит учениците с охота участваха в дискусията и отговаряха на зададените им въпроси: можем ли да общуваме без обиди, защо човекът е агресивен, как изглежда и как се чувства агресивният човек, как можем да се справим с агресивното поведение.

Подготвената предварително компютърна презентация онагледи разказа на лекторите с интересни подробности по темата.

Беседата с учениците на Основно училище „Христо Ботев“ е пета от поредицата планувани срещи, организирани от първоинстанционния съд в рамките на Образователната програма. През първия учебен срок децата се запознаха с основните понятия в правото (що е право, на какви области се разделя; що е държава, кои са нейните елементи; какво представляват законовите и подзаконовите нормативни актове), с разделението на властите според Конституцията на Република България (що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиката, функциите, управлението и структурата на съдебната власт; каква е структурата на съдилищата в Република България), с правата и отговорностите на гражданите според Конституцията на Република България и правата на децата според Закона за закрила на детето.

През втория учебен срок предстои запознаване с мерките за защита на правата на малолетните и непълнолетните като жертва на домашно насилие, и възпитателните мерки, налагани на малолетни и непълнолетни при противообществени прояви.

Инициативата ще приключи на 16 април 2019 година в обявения от Районен съд – Първомай Ден на отворените врати, когато участниците в Образователната програма ще затвърдят наученото чрез провеждане на викторина и симулативен съдебен процес в Съдебната палата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина