НовиниСъдТемида

Пловдивски съдии потвърдиха 15-годишната присъда на нашенец, участвал в трафик на 1500 кг кокаин

Пловдивският апелативен съд потвърди със свое решение определението на Окръжен съд – Стара Загора, с което е приета за изпълнение в България 15-годишна присъда лишаване от свобода, постановена от Териториалния съд в Милано  спрямо българския гражданин   Т.Г./на 47 г/ , осъден за участие в организирана престъпна група и трафик на наркотични вещества.

Видно от  приложения по делото препис на присъдата на Териториалния съд в Милано Т.Г. е признат за виновен за това, че процесните количества кокаин, които са били закупени от Южна Америка – Венецуела, Санто Доминго и др. са били натоварени на кораба-майка.  Впоследствие наркотиците са били разтоварени на осигурените от организацията плавателни съдове – яхта,  две моторни лодки  и платноходка. На  14.02.2007г., в териториалните води на Португалия и Испания са били иззети съответно 2 085 килограма кокаин /от яхтата/ и 3 752,97 кг кокаин /от моторна лодка /, като  подсъдимите, сред които и Т.Г., в съучастие помежду им и с неидентифицирани лица са действали с цел внос на наркотични вещества от тип кокаин с тегло над 1 500 кг, които е трябвало да се прехвърлят от „кораба-майка” на две моторни лодки и платноходка по бреговете на Канарските острови.

На 11.07.2012 г. подсъдимият е бил екстрадиран в Италия с европейска заповед за арест, за да бъде разгледано там наказателно производство срещу него. Тогава българската страна е поискала и получила от италианската писмени гаранции, че ако лицето бъде осъдено на наказание лишаване от  свобода, ще бъде върнато да изтърпи присъдата си в България. На миналото лято той е бил предаден на българските власти и приведен в затвора в Стара Загора.

В Италия присъдата на Т.Г. е била намалена с 450 дни, съобразно действащо там законодателство, че осъденият получава бонуси, ако полага труд в затвора и участва в различни видове обучения. Заради характера на престъпленията, за които подсъдимия е осъден на 15 години лишаване от свобода, Пловдивският апелативен съд отхвърля искането за намаляване на наказанието и за промяна на режима на изтърпяване от „строг“ в по-лек.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. България разполага със канал за хероин, кокаин, опиум, трева и всички други химично създадени опиати и антидепресанти или анестезии. Изплувалото в Щабла мисля, че е просто комисиона за канала. Няма да бъде унищожен. Един вид минаха 20 тона до де показват новините. Лошото е, че няма да го опитаме чист. Бат Бойко що благодари на румънците? Нали беше, че много искат да намерят и при тях? Ама нямало. Един вид да си паркет и мълчат и за Тях има. 10% от 10% е поне 2ри клас мат имате.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина