НовиниСъдТемида

Журналисти и студенти по право влязоха в ролите на съдии, прокурори, защитници и подсъдими

В Съдебната палата в Пловдив журналисти и студенти от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ участваха във възстановка на  съдебен процес по действителен казус. Инициативата е част от събитията, с които през тази седмица Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пловдив отбелязват 140-годишнината от основаването си.

Госпожа Антония Роглева – изпълняващ функциите на председател на Окръжен съд – Пловдив и г-н Иван Калибацев – председател на Районен съд – Пловдив приветстваха журналистите и студентите с добре дошли и им пожелаха успешна работа.

На журналистите и студентите беше представена фактическата обстановка по действителен казус за причинена средна телесна повреда в пловдивска дискотека. След това те облякоха тоги и влязоха в ролите на съдебен състав, прокурори, адвокати, подсъдим и разиграха съдебен процес, като всяка страна по делото се аргументира убедително и изчерпателно с факти и доказателства.

Накрая съдът се оттегли на тайно съвещание, а когато се върна в залата, произнесе присъдата, като се мотивира подробно за съдебния акт. Четирима съдии от Окръжен и Районен съд – Пловдив съдействаха  на всяка от страните по време на възстановката на съдебния процес.

Участниците в процеса споделиха, че им е било интересно да сменят гледната точка и да влязат в ролите на страни в съдебен процес. На финала г-жа Роглева и г-н Калибацев благодариха на участниците и ги поканиха отново в Съдебната палата по повод бъдещи инициативи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина