Новини

Градът под тепетата прие XIX-ия Бал на германската икономика в България

Държавна Опера – Пловдив откри специалната вечер с популярни арии

Подкрепени бяха социално предприятие „Шивашка работилница“ в Пловдив и фондация „Майко мила

Или как се прави Бал сред хладилници (ГАЛЕРИЯ)

Едно от най-значимите събития от календара на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) се проведе преди седмица в Пловдив. Повече от 300 представители на бизнеса и политиката се събраха на 27 октомври в новия логистичен център на „Либхер Хаусгерете Марица“, за да станат част от 19-oто издание на Бала на германската икономика.

Гостите се насладиха на отлична нетуъркинг платформа, съчетана със завладяваща шоу програма. Държавна Опера – Пловдив откри специалната вечер с популярни арии и дуети из опери на Йохан Щраус. Гостите имаха удоволствието да чуят на живо кабаретните изпълнения на оперното сопрано Ина Кънчева и известния пианист, композитор и продуцент Живко Петров, а за танците и доброто настроение се погрижиха актьорът и музикант Влади Михайлов и неговият бенд. В част от пространството организаторите бяха пресъздали известния пловдивски квартал „Капана“.

„Германия е световен шампион по иновации“, отбеляза в приветствието си президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара Тим Курт. Той уточни, че двустранният търговски обмен между България и Германия за 2018 г. по всяка вероятност ще достигне рекордните 8 млрд. евро и подчерта, че повечето германски компании се чувстват добре у нас. Президентът на ГБИТК посочи аспекти от положителното развитие в страната – предприетите по-нататъшни стъпки за прием в Шенгенското пространство и въвеждане на еврото, но отбеляза, че има какво още да се направи, за да се чувстват добре хората в България и висококвалифицираните кадри да остават в страната, както и да се подобри мястото на България в статистиките по отношение на медийната свобода, инвестиционния климат и корупционния индекс.

Н. Пр. Херберт Салбер, посланик на Федерална република Германия в България, под чийто патронаж се проведе Балът на германската икономика, отбеляза, че Пловдив е все по-привлекателно място за инвестиции.

Официален гост на събитието бе вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. В приветственото си слово тя подчерта, че 7% от БВП на България идват от износа към Германия, 30% от топ 100 компаниите в България са с немско участие, а „всяка една германска инвестиция в България е с мисълта за бъдещето. Тя не е краткосрочна“.

И тази година част от приходите от бала бяха дарени за благородни каузи. Подкрепени бяха социално предприятие „Шивашка работилница“ в Пловдив, чиято цел е жени с нисък социален статут от уязвими групи да получат шанс за реализация на трудовия пазар чрез придобиване на професионални умения по шивачество, и фондация „Майко мила“, създадена в помощ на майките на деца с увреждания.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина