БългарияНовиниПод небето

Великобритания запазва учебните такси и заемите за студенти от ЕС

Независимо от Брекзит

След като шотландското правителство обяви още през април т.г., че европейските студенти ще продължат да учат безплатно в бакалавърски програми в шотландските университети и през 2020/2021, решението за университетите в Англия се очакваше с нетърпение

Студентите от Европейския съюз, които започват бакалавърски и магистърски програми в университети в Англия през учебната 2020/2021 година, ще могат да учат при абсолютно същите финансови условия, които важат за местните студенти. Това обяви британския министър за университетското образование Крис Скидмор на 28.05.2019 г. в Брюксел, съобщи Ели Тончева от консултантска агенция Едланта.

Това решение на британското правителство продължава ангажимента, поет за 2019/2020 учебна година, според който няма промяна в годишната учебната такса от 9250 паунда за бакалавърски програми в университетите в Англия. След като шотландското правителство обяви още през април т.г., че европейските студенти ще продължат да учат безплатно в бакалавърски програми в шотландските университети и през 2020/2021, решението за университетите в Англия се очакваше с нетърпение. Що се отнася до студенти, които искат да направят магистратура в Англия, техните заеми от близо 11 000 паунда също са гарантирани за 2020-та година. Освен това, европейските граждани ще продължат да получават студентско финансиране за целия период на обучението си, независимо дали Брекзит ще се случи или не.

Британските университети имат световна репутация на възможно най-добро място за получаване на качествено образование. Именно това е причината броят на европейските студентите, които желаят да учат бакалавърска или магистърска програма във Великобритания, да нараства (с близо 2 % за 2019/2020), въпреки напрежението около Брекзит. Новината за удължаването на периода за студентски заеми при запазване на досегашните условия, определено е успокояваща за всички, които искат да започнат да учат на Острова през есента на 2020-та година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина